Pala – Nutmeg tales of Banda

Pala – Nutmeg tales of Banda is een caleidoscopische online expositie van het Westfries Museum over de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda-eilanden met de muskaatnoot als rode draad. Een veelzijdige en meerstemmige expositie met ruimte voor het Bandanese en Molukse perspectief. Te zien en te beleven op pala.wfm.nl.

De echo van een massamoord

Op 8 Mei 1621 geeft VOC-Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen opdracht tot de executie van 44 dorpshoofden op Banda Neira. De executie, ten behoeve van het monopolie op nootmuskaat, eindigt in de ontvolking van de Banda-eilanden. Precies 400 jaar later, op 8 mei 2021 lanceert het Westfries Museum in Hoorn Pala – Nutmeg tales of Banda met nieuwe en kritische perspectieven op de gebeurtenissen in 1621.

Vanuit meerdere perspectieven

Het Westfries Museum vindt het belangrijk om het verhaal van de gebeurtenissen in 1621 te vertellen op een manier die past bij deze tijd. Een verhaal vanuit het perspectief van de Bandanezen zelf – met ruimte voor de echo van de gebeurtenissen binnen de Molukse gemeenschap in Nederland. Daarom is een beroep gedaan op deskundigen uit de academische wereld en de Molukse gemeenschap, zij vormen samen de redactieraad die de inhoud van Pala heeft samengesteld en gemaakt.

Nootmuskaat als rode draad

Pala (Indonesisch voor nootmuskaat) is opgebouwd uit zes hoofdthema’s met de muskaatnoot als rode draad. De thema’s worden uitgewerkt in vlogs, film, interviews, podcasts en longreads. In een speciale galerie is ruimte voor fotografie, een graphic novel en voor kunstenaars die reflecteren op de thema’s van Pala. De verhalen zijn minstens zo veelzijdig: van een bezoek aan de Hortus van Leiden waar conservator Rogier van Vugt zijn kennis over de muskaatboom met je deelt, tot de indrukwekkende bijdrage van schrijver/onderzoeker Reggie Baay over de slavernij in de Oost.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling