Op 17 mei is het Hemelvaartsdag. Hierdoor hebben we weer een lekker lang weekend, en omdat het dan meestal al lekker weer is, is het heerlijk om er eens lekker op uit te gaan.

Weg in eigen land
Jaarlijks gaan zeker een half miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land. Het is verstandig om bij de keus van de
bestemming van tevoren bedenken wat er allemaal in de buurt te doen is. Op deze kaart vindt je de leukste uitjes in Nederland:

Naamloos

Nationale Stoomtrein dag
17 mei is door de ANWB omgedoopt tot Nationale Stoomtrein dag. Dit houdt in dat de vele stoomtreinen en stoomtreinmusea die Nederland rijk is iets bijzonders organiseren voor die dag. Hier een kort overzicht van een paar stoomtreinmusea:

 • Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik
  In 1887 reden de eerste treinen van Medemblik naar Hoorn. 125 Jaar later zal de eerste dag opnieuw worden uitgevoerd. De stoomtrams rijden precies volgens de dienstregeling uit 1887 en onderweg beelden mensen, objecten en voertuigen de wereld anno 1887 uit.
 • Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij
  Op Hemelvaartsdag kunt je bij de ZLSM een kijkje achter de schermen nemen van deze unieke museumspoorlijn.
 • Het Spoorwegmuseum
  In het Spoorwegmuseum is het van donderdag 17 tot en met zondag 20 mei Thomasweekend: de echte Thomas de Stoomlocomotief komt op bezoek.
 • Museum Buurt Spoorweg
  Je kunt een kijkje nemen in de werkplaats om te zien aan welke projecten de medewerkers van de MBS momenteel werken. Zaterdag 14 april staan de diesellocomotieven centraal. Die dag zullen de personentreinen volgens een speciale dienstregeling worden gereden met dieseltractie. Zondags wordt dezelfde dienstregeling gereden, maar dan met de stoomtreinen.

Natuur
Met Hemelvaart is het meestal al heerlijk weer. Dus je kunt een stuk gaan wandelen, naar een boerderij, dierentuin, of kinderboerderij, of een botanische tuin bewonderen. Al deze uitjes vindt je hier.

Hemelvaart = Festival!
Het festival seizoen is aangebroken en voor velen zijn Hemelvaart en Festivals onlosmakelijk verbonden. Hieronder een overzicht van de leukste festivals:

Proef Amersfoort
Vanaf hemelvaartsdag tot en met zondag 20 mei vindt het culinaire festival Proef Amersfoort plaats. In de historische binnenstad van Amersfoort kun je genieten van kleine gerechten die worden gemaakt door de 20 deelnemende restaurants.

Weg van de stad, terug naar het dorp
In vele kleinere steden en dorpen wordt ook altijd genoeg georganiseerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld boekenmarkten, jaarmarkten en braderieën.

Winkelen
Op de volgende pagina vindt je in welke steden de winkels open zijn

Veel plezier!

Laat een antwoord achter