Introductie

Het AAMU museum in hartje Utrecht gelegen is geheel gericht op de hedendaagse beeldende Aboriginal kunst uit Australië. Het museum is de enige in Europa en wordt zelfs door Australië erkend als een belangrijk en invloedrijk platform voor Australisch cultureel erfgoed in Europa. Bezoekers kunnen hier tentoonstellingen bijwonen, de galerie bezichtigen, een film over de Aboriginal kunst bekijken, een bezoekje brengen aan de museumwinkel en in het museumcafé bij komen van alle indrukken onder het genot van een hapje en een drankje.

Ga naar de website van AAMU

Historie en populariteit

In 1999 werd een stichting opgericht door liefhebbers van Aboriginal kunst. In 2001 zijn de deuren van het AAMU museum open gesteld voor publiek. Het museum moet het jaarlijks hebben van financiële steun van particulieren, de vriendenvereniging en sponsors. In 2008 kreeg het museum in het Nederlands Museumregister een definitieve registratie. Dit betekent dat het AAMU voldoet aan de eisen die worden gesteld door het Nederlands Museumregister met betrekking tot onder meer het tentoonstellingsbeleid, het collectiebeheer en de collectie zelf.

Locatie

Jaarlijks weet het museum duizenden bezoekers te trekken. In 2009 lag dit aantal al boven de 20.000.

Programma / activiteiten

AAMU Museum is gelegen in het Museumkwartier in hartje Utrecht. Rondom het museum liggen diverse parkeergarages en vanaf het Centraal Station Utrecht is het circa 15 minuten lopen. Natuurlijk kan men ook de bus nemen die nabij het museum een halte heeft.

Jaarlijks zijn er bij het AAMU in Utrecht twee nieuwe tentoonstellingen te bezichtigen over de hedendaagse Aboriginal beeldende kunst uit Australië. Er worden dan verschillende thema’s of kunstenaars belicht en de collectie kunstwerken variëren van boombastschilderijen tot aan schilderijen op doek. De overeenkomsten en de verschillen tussen beeldende kunst uit het Westen en de Aboriginal beeldende kunst worden getoond, zodat bezoekers hun eigen voorkeuren kunnen ontwikkelen.

In het auditorium kan men een introductie film bekijken, waarin wat wordt verteld over de achtergrond van de exposities. Dit is bovendien een prima locatie voor zakelijke bijeenkomsten. In de museumwinkel zijn veel naslagwerken en kunstboeken te vinden, alsook producten die met Australië te maken hebben, zoals boomerangs, Australische lekkernijen en didgeridoos.

Er worden rondleidingen door het museum gegeven en regelmatig zijn er lezingen en debatten. Daarnaast worden er workshops georganiseerd en biedt de AAMU museumgalerie bemiddeling en advies bij de aankoop van een kunstwerk.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling