Introductie

Grote kans dat je nog nooit van Mamelis hebt gehoord. En misschien denk je bij het horen van de plaatsnaam nog eerder aan de Turkse Riviera dan aan Zuid-Limburg. Toch ligt Mamalis in de laatste. Een gehucht met minder dan honderd inwoners, maar toch populair als toeristische bestemming, getuige de twee hotels die er te vinden zijn. Die populariteit heeft Mamalis, dat op slechts een paar kilometer van het drielandenpunt ligt, natuurlijk vooral te danken aan het prachtige heuvelland waarin het ligt. Maar de echte bezienswaardigheid in het gehucht is toch wel de Abdij Sint-Benedictusberg. Hoewel niet te bezichtigen als toerist, is het wel mogelijk voor een ieder om een van de dagelijkse gebedsdiensten bij te wonen en zo een mooi beeld te krijgen van het leven van de paters.

Ga naar de website van Abdij Sint Benedictusberg

Historie en populariteit

De Abdij Sint-Benedictusberg dateert uit 1922 en is door de jaren heen uitgebouwd tot het complex dat er thans staat. Zo werd de bijgebouwde kerk in 1968 geconsacreerd, nadat eerder al de crypte in 1962 was gewijd. In 1987 bereikte de abdij zijn voltooiing met de realisatie van nieuwe sacristie en een bibliotheek.

Locatie

Zoals geschreven staat ligt Mamelis midden in het prachtige Limburgse heuvelland. Fietsen en wandelen zijn hier voorname tijdverdrijven. Nabijgelegen plaatsen zijn onder andere Gulpen en Vaals, beiden het bezoeken zeker waard. Echt toeristisch wordt het een paar kilometer ten noordwesten van Abdij Sint-Benedictusberg in het populaire stadje Valkenburg. Bekend vanwege het pittoreske stadscentrum, waarbij het riviertje de Geul een voorname rol speelt, maar ook vanwege de talrijke attracties, waaronder een aantal grotten, attractiepark de Valkenier, Sprookjesbos Valkenburg, Thermae 2000 en het oudste nog in gebruik zijnde stationsgebouw. En voor wie nog meer tijd heeft is er ook nog Maastricht.

Programma / activiteiten

De dagelijkse diensten zijn allemaal bij te wonen, hoewel de monniken benadrukken dat hun abdij niet als toeristische attractie beschouwd dient te worden. Het spreekt voor zich dat je hier als bezoeker rekening mee houdt.

Stats & tags


Lemiers, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling