Introductie

Nergens anders in Nederland vindt u een museum waarbij de accordeon en de harmonica centraal staan. Dat alleen al maakt een bezoek aan het Accordeon- en Harmonicamuseum in Malden een unieke ervaring. Bent u gek op de klanken van deze bijzondere instrumenten, speelt u zelf accordeon of harmonica of wilt u gewoon graag eens de grootste accordeon ter wereld in het echt bewonderen? Dan moet u in Malden zijn. Het museum is van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Altijd al zelf een accordeon of harmonica in uw bezit willen hebben? Misschien zit er wel een mooi instrument voor u tussen in de winkel van de Muse. Je weet maar nooit…

Ga naar de website van Accordeon- en Harmonicamuseum

Historie en populariteit

Het oudste gebouw van Malden heeft in het verleden onder meer dienst gedaan als school, graanhandel en boerenbedrijf. In de Tweede Wereldoorlog werden in het gebouw de bonnen verdeeld en sliepen er Amerikaanse soldaten. In 1997 kochten Henk en Trix Kuik het gebouw, om er uiteindelijk De Muse te vestigen, een bijzondere combinatie van onder meer een gezellig muziekcafé, een museum een accordeonwinkel. Onder de vloer vond het echtpaar Kuik nog sporen uit het oorlogsverleden: ze troffen er helmen en patronen aan. In 2012 is in het Accordeon- en Harmonicamuseum de geluidsrondleiding geïntroduceerd. Eigenaar Henk Kuik heeft de tekst ingesproken, en bezoekers kunnen nu op hun eigen tempo het museum doorlopen en via een draagbare geluidsspeler uitleg besluisteren over de collectie. Gehoopt wordt dat het museum dankzij de unieke rondleiding zo’n 1.500 bezoekers per jaar zal trekken.

Locatie

Het Accordeon- en Harmonicamuseum is gehuisvest aan het Kerkplein in het dorp Malden, onder Nijmegen. Het museum kunt u vinden in het gebouw De Muse, waar u ook een café, een atelier voor reparaties, een accordeonspeciaalzaak en een feestruimte zult aantreffen. De Muse is gevestigd in het oudste gebouw van Malden, in het hart van het dorp.

Programma / activiteiten

Misschien heeft u de grootste accordeon ter wereld al eens langs zien komen op de televisie, want in 2012 mocht museumeigenaar Henk Kuik het pronkstuk van zijn museum laten zien in het populaire programma Ik hou van Holland. Maar het is natuurlijk nog leuker om dit bijzondere instrument in het echt te kunnen zien. De grootste accordeon van de wereld is 1,90 meter hoog en is gebouwd in Italië. U kunt dit instrument zien in het Accordeon- en Harmonicamuseum in Malden. Daarnaast vindt u in het museum harmonica’s en accordeon’s van Nederlandse bouwers en van beroemde spelers als Jean (Toots) Thielemans en Ronald Reagan. Voor groepen is het mogelijk om arrangementen te bespreken, met bijvoorbeeld een lunch of appelgebak.

Stats & tags


Malden, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling