Introductie

Wat begon uit nieuwsgierigheid naar het verhaal achter twee gevonden oorlogshelmen op een zolder, groeide uit tot een indrukwekkende collectie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Wilt u zelf ook meer weten over de belangrijke oorlogsperiode uit onze geschiedenis? Breng dan eens een bezoek aan het Achterhoeks Museum 40-45 in het Gelderse Hengelo. Het museum geeft u een indruk van hoe het leven er in de periode van 1940 tot 1945 uitzag. Zo kunt u bijvoorbeeld een trouwjurk bewonderen die gemaakt is van parachutestof en gedragen werd in de oorlogsperiode bij een bruiloft van verzetsmensen.

Ga naar de website van Achterhoeks Museum 40-45

Historie en populariteit

Na een lange aanloop kon het Achterhoeks Museum 40-45 op 27 april 2001 eindelijk haar deuren openen voor het publiek. Het was allemaal begonnen rond 1975, met de vondst van twee helmen uit de Tweede Wereldoorlog op een zolder. Vinder Jean Kreunen was benieuwd naar het verhaal achter beide helmen (een Engelse en een Nederlandse helm) en vroeg zijn opa ernaar. Zijn opa vertelde vervolgens niet alleen het verhaal achter de helmen, maar liet nog meer voorwerpen uit de oorlog zien. In 1985 besloot familie Kreunen de verzamelde voorwerpen tentoon te stellen in een keet achter de bakkerij. Langzaam ontstond er een ‘museum’. In de jaren erna werd er een stichting opgezet en bleef de collectie groeien. De collectie werd tentoongesteld op verschillende locaties, totdat in 1998 het bericht komt dat er een gebouw vrijkomt in Hengelo (Gelderland), dat uitermate geschikt is als locatie voor het museum. In dat gebouw aan de Markstraat is het Achterhoeks Museum 40-45 nu ruim 10 jaar gevestigd.

Locatie

Het Achterhoeks Museum 40-45 is gevestigd in Hengelo, in de provincie Gelderland. Het museum ligt in het centrum van de stad, naast de grote kerk. Het museum is prima te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Vanaf treinstation Doetinchem of Vorden kunt u bus 51 nemen en uitstappen bij halte Banninkstraat. Vanaf deze halte kunt u lopend naar het museum.

Programma / activiteiten

Wanneer u door het Achterhoeks Museum 40-45 wandelt, krijgt u een beeld van het leven in de Tweede Wereldoorlog. Het museum bezit onder meer documenten en fotomateriaal van de N.S.D.A.P., illegante kranten, een jasje dat is gedragen in een concentratiekamp en allerlei materialen van de bevrijders. De samenstelling van de tentoongestelde collectie wisselt. Wilt u alvast een klein kijkje nemen in het museum voorafgaand aan uw bezoek? Op de website van het museum vindt u een virtuele tour, zodat u alvast een idee krijgt van de inrichting van het pand. Voor of na uw bezoek kunt u een kopje koffie of thee of een glaasje fris drinken aan een van de tafeltjes. Wilt u meer weten over het oorlogsverleden? In het museum kunt u verschillende boeken kopen. Ook zijn er kleine souvenirs beschikbaar.

Stats & tags


Hengelo, Overijssel, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling