Introductie

Het Affiche Museum is gelegen in Hoorn en laat de bezoeker zowel met een vaste collectie als met wisselende exposities de vergeten Nederlandse reclame beelden opnieuw zien. Het is een plek waar permanente aandacht wordt geschonken aan het fenomeen affiche. De wisselende exposities bieden de bezoeker continue een ander thema en zowel bekende, als minder bekende illustratoren en ontwerpers tonen hier hun affiches. Herkenning, hoogtepunten en vergeten beelden komen opnieuw tot leven.

Ga naar de website van Affiche Dutch Poster Museum

Historie en populariteit

Het Affiche Museum is in het Waterschapshuis, dat oorspronkelijk uit drie panden bestond, gevestigd. Een aantal zere rijke families hebben hier in de 18e eeuw gewoond. In 1940-1945 diende het achterhuis als onderduikadres, terwijl het hele pand gevorderd was door de Gestapo. Later nam het Waterschap Westfriesland zitting in de driepandige woning. In 1993 werden na een fusie van enkele regionale hoogheemraadschappen, een aantal diensten van de gemeente Hoorn gevestigd in het pand. Een deel van het Waterschapshuis kreeg bij gemeentebesluit een culturele bestemming. Het Affiche Museum heeft zodoende intrek genomen in de nummers twee en vier en mag jaarlijks vele belangstellenden welkom heten.

Locatie

Het Affiche Museum ligt in de gemeente Hoorn, in de provincie Noord Holland en is goed te bereiken zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer.

Programma / activiteiten

Het Affiche Museum, gevestigd in de prachtige 18e eeuwse Waterschapspanden beschikt over diverse expositieruimten voor thema’s, tentoonstellingen, kopstukken en werken van bepaalde groepen of kunstenaars. De wisselende exposities worden op de begane grond getoond en de vaste collectie met allerlei hoogtepunten uit 100 jaar Nederlandse affiches is te bewonderen op de eerste etage.

Daarnaast heeft het museum de beschikking over een bibliotheek met talrijke boeken en bladen over affiches. Er wordt continue gewerkt aan uitbreiding hiervan en mede dankzij bruiklenen en schenkingen beschikt het museum al over een schitterende collectie. Verder werkt het museum eveneens aan lespakketten en lesmateriaal om de educatieve missie te vervullen.

Tot slot beschikt het Affiche Museum over een museumwinkel en een knus museumcafé.

Stats & tags


Hoorn, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling