Introductie

In het Afrikacentrum in de Limburgse plaats Cadier en Keer kunnen bezoekers zich een dagje in West-Afrika wanen. Het museum werd vijfentwintig jaar lang gerund door paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. Ook nu nog zijn er leden van deze sociëteit betrokken bij het Afrikacentrum.

Ga naar de website van Afrikacentrum

Historie en populariteit

De Stichting Afrikacentrum is in 1959 opgericht door pater Van Trigt van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. De collectie bestond destijds vooral uit maskers, voorouderbeelden, vruchtbaarheidsbeelden, gebruiksvoorwerpen en goudgewichten. Deze voorwerpen waren door de missionarissen zelf verzameld tijdens hun reizen naar West-Afrika. De paters wilden bezoekers van het Afrikacentrum Afrika laten ervaren. Het eerste museum stond in Aalbeek, maar het Afrikacentrum verhuisde al snel naar Cadier en Keer, niet ver van Maastricht. In 2009 vierde het museum haar zilveren jubileum. Jaarlijks trekt het centrum zo’n 20.000 bezoekers.

Locatie

Het Afrikacentrum ligt in het Limburgse plaatsje Cadier en Keer. Cadier en Keer ligt aan de provinciale weg (de N278) tussen Maastricht, Vaals en Gulpen.

Programma / activiteiten

Het Afrikacentrum bestaat uit drie verdiepingen. Op de bovenverdieping kunnen bezoekers bijzondere Afrikaanse kunstvoorwerpen bewonderen. Ook wordt deze verdieping gebruikt voor de tijdelijke tentoonstellingen. Het gedeelte gelijkvloers is in 2006 geheel vernieuwd. Hier kunnen bezoekers het dagelijks leven in Afrika ervaren. De benedenverdieping is gereserveerd voor de afdeling Leren & Spelen. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld maskers versieren of creatief aan de slag met afvalmateriaal. Voor wie meer wil weten over Afrika, is er een speciaal kenniscentrum met onder meer een groot aantal boeken, foto’s en artikelen. Het Afrikacentrum organiseert regelmatig workshops houtsnijden of beeldhouwen. Scholen kunnen zich aanmelden voor speciale educatieve programma’s met bijvoorbeeld een rondleiding en een workshop.

Stats & tags


Cadier en Keer, Limburg, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling