Introductie

Middenbeemster is een dorp vol geschiedenis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u in dit dorp twee bijzondere geschiedenismusea vindt: het Museum Betje Wolff en het Agrarisch Museum Westerhem, beiden opgericht door het Historisch Genootschap Beemster. Het Agrarisch Museum Westerhem is gevestigd in een stolp, een bijzonder boerderijtype dat met name in Noord-Holland voorkomt. Een stolp is onder andere te herkennen aan de unieke piramidevorm. Het Agrarisch Museum Westerhem toont vele eeuwen agrarische geschiedenis in de Beemster. U vindt er verschillende historische voorwerpen en de bevlogen medewerkers organiseren regelmatig verrassende thematentoonstellingen.

Ga naar de website van Agrarisch Museum Westerhem

Historie en populariteit

In het begin van de zeventiende eeuw werd het Beemstermeer drooggemaakt met 43 molens om de dreiging van wateroverlast te beperken en om aan de groeiende behoefte aan landbouwgrond te kunnen voldoen. De drooglegging was een succes en in de polder werden vele boerderijen gebouwd, waaronder veel zogenaamde stolpboerderijen.
Ter gelegenheid van het 325-jarig bestaan van polder de Beemster werd in 1937 een tentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis. Er werd een historisch genootschap opgezet dat zich bezighield met de organisatie van de tentoonstelling. Al snel kwam daar een nieuwe doelstelling bij: het realiseren van een museum, dat in september 1937 al geopend werd. Vele jaren later ontstaat de wens om een apart museum in te richten voor de collectie agrarische voorwerpen. Na een lange voorgeschiedenis mag de toenmalige burgemeester Postma het Agrarisch Museum Westerhem in een oude stolpboerderij in Middenbeemster op 9 juni 2000 officieel openen.

Locatie

Het Agrarisch Museum Westerhem is gevestigd aan de Middenweg 185 in Middenbeemster. Op hetzelfde adres, in het voorhuis, is het infocenter Beemster gevestigd. Ter hoogte van het marktplein en de kerk in Middenbeemster, aan de Middenweg, kunt u uw auto parkeren. Vanaf daar is het nog ongeveer 300 meter lopen naar het museum.

Programma / activiteiten

Het Historisch Genootschap Beemster heeft in de loop der tijd talloze agrarische voorwerpen uit de omgeving verzameld, die bezoekers kunnen aanschouwen in het Agrarisch Museum Westerhem. Het onderkomen zelf, een oude stolpboerderij, is gebouwd in 1877 en op zichzelf al een bezoekje waard. U vindt hier bijvoorbeeld een oude woonkamer, compleet met bedstede. In het museum worden bovendien regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd rond bepaalde agrarische thema’s. Zo ontdekt u steeds weer nieuwe wetenswaardigheden over het vroegere boerenleven in de Beemster. Op de website vindt u een agenda met actuele informatie over activiteiten van het genootschap. Sinds maart 2003 dient de stolp ook als officiële trouwlocatie, voor een bijzondere bruiloft.

Stats & tags


Middenbeemster, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling