Introductie

Het Airborne Museum ‘Hartenstein’, gelegen in Oosterbeek, geeft bezoekers een indrukwekkend beeld van de Slag om Arnhem in september 1944. Door middel van foto’s, films, presentaties en uitrustingen van zowel de Geallieerden als de Duitsers wordt veel duidelijk. In de belevingsruimte, die zich ondergronds bevindt, wanen bezoekers zich midden in de strijd. Het museum toont niet alleen de oorlog, maar ook vrijheid en verzoening. In de nabijheid van het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is de Airborne begraafplaats gelegen en de gedenknaald.

Ga naar de website van Airborne Museum ‘Hartenstein’

Historie en populariteit

Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ werd opgericht in 1949 in Kasteel Doorwerth. In 1978 nam het museum zijn intrek in het voormalige hotel Hartenstein in het centrum van Oosterbeek. Dit hotel deed dienst als hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem. Het gebouw, dat dateerde uit de 19e eeuw, werd grotendeels verwoest tijdens de strijd en is na de oorlog gerestaureerd om als hotel verder te gaan. In 1978 werd het door het museum aangekocht en in 2009 onderging het museum een grootscheepse renovatie.

Locatie

Op 29 september 2010 mocht het Airborne Museum ‘Hartenstein’ de 100.000ste bezoeker sinds de heropening in 2009, een Brit, welkom heten. Het museum mag dan ook geregeld groepen, verenigingen, bedrijven, toeristen, scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs en veteranen uit binnen- en buitenland verwelkomen.

Programma / activiteiten

Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is gelegen midden in het centrum van Oosterbeek, provincie Gelderland. Het museum is goed met eigen vervoer te bereiken, alsook met het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station Arnhem rijden bussen richting het museum. Een ritje duurt ongeveer 20 minuten.

Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ beschikt over een ondergrondse Experience waar bezoekers de oorlog in alle hevigheid ervaren. Men voelt hier wat voor impact de strijd en het geweld heeft op de jongens die vochten voor hun leven. Bezoekers dwalen door boeiende oorlogsdecors met fraai nagebouwde huizen en metershoge filmbeelden. Duitse bevelen, schoten, Engelse kreten, inslagen en angstige onderduikers, hier is het allemaal te horen, alsof men er zelf middenin is beland.

Het museum beschikt eveneens over een museumwinkel, waar vele boeken en dvd’s zijn te vinden. Maar ook badges, kaarten en andere souvenirs zijn hier te koop. Bovendien bezit het Airborne Museum ‘Hartenstein’ een educatieve ruimte, met educatieve projecten op maat, ideaal voor leerlingen en docenten.

Stats & tags


Oosterbeek, Gelderland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling