Introductie

Aldfears (zw)Erf Route kan worden omschreven als een cultureel, historische museum zwerf route. Bezoekers kunnen genieten van het Friese landschap al rijdend, fietsend of wandelend. De Aldfaers Erf Route is gelegen in de driehoek Makkum, Workum en Bolsward. Bezoekers maken kennis met het verleden van Friesland en komen oog in oog te staan met de smid, een oude ingerichte schoolkamer, het antieke drankorgel, de vroegere kruidenier en bakkerij, waar volgens eeuwenoud én geheim recept nog echte drabbelkoeken worden gebakken. Natuurlijk ontbreekt grootmoeders winkeltje eveneens niet tijdens de zwerftocht via de Aldfears Erf Route in het zuidwesten van Friesland.

Ga naar de website van Aldfaers Zwerf Route

Historie en populariteit

Oprichter van de Museumroute Aldfears Erf Route is de heer Yde Schakel. Hij kocht in 1957 een pand om te gebruiken als bouw- restauratiebedrijf. Tijdens de verbouwing bleek dat er vroeger een schooltje had gezeten in het pand, omdat hij een opstel in de muur had gevonden, dat was geschreven door een kind. In het voorste gedeelte van het pand was een kruidenierswinkel gevestigd tot 1968 en de heer Yke Schakel wilde dit alles niet verloren laten gaan. Dit was het begin van het museum en de eerste stap van de unieke museumroute Aldfaers Erf Route. Net buiten Allingawier bouwde hij zijn eigen state en gaf haar de naam Allingastate. In 1977 werd het geheel opgenomen in een stichting en in 2004 kocht de Stichting Aldfaers Erf Route de Allingstate aan, om het landgoed in 2005 toegankelijk te maken voor publiek.

Locatie

Vele bezoekers maken jaarlijks gebruik van de museumroute die circa 20 kilometer lang is, voert langs authentieke Friese dorpen en waar oude gebruiken en ambachten uit de 18e en 19e eeuw herleven.

Programma / activiteiten

Allingawier, waar de museumroute Aldfears Erf Route is te vinden, is gelegen in de gemeente Súdwest Fryslân, provincie Friesland en prima te bereiken vanuit alle delen van Nederland.

De tocht langs cultuurhistorie de Aldfaers Erf Route kunnen bezoekers op verschillende manieren afleggen. Zo kan men dit wandelend doen, per fiets, per auto of motor, maar ook per touringcar wordt dit mogelijk gemaakt. Speciaal voor kinderen is er op een vrijgekomen stuk grond een speeltuin gecreëerd, alsook een speel- en kinderboerderij, waar zij dieren kunnen aaien en verzorgen. In Allingawier kan men deelnemen aan typische Oud Hollandse spellen en voor de kleintjes is er een kabouterpad. Daarnaast zijn er verschillende arrangementen samengesteld, zoals een rondje museum, mini boerengolf en aansluitend een echte Friese koffietafel. Aldfaers Erf Route is zodoende een leuk uitje voor jong en oud!

Stats & tags


Allingawier, Friesland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling