Introductie

Wie Alkmaar zegt, zegt kaas. ‘Say Cheese’ is dan ook een veelgehoorde dubbelzinnige opmerking in de straten van deze Noord-Hollandse provinciestad. Ruim vierhonderd monumenten maken van de kaasstad van Noord-Holland een prachtig openluchtmuseum. Maar het zijn niet alleen de gebouwen die Alkmaar een historisch karakter geven, ook de wekelijkse traditionele kaasmarkt geeft toeristen het gevoel in een andere tijd rond te lopen.

Ga naar de website van Alkmaar

Historie en populariteit

Die andere tijd begint globaal in 1254, wanneer Alkmaar stadrechten toegewezen krijgt door Willem II van Holland. Vanaf dat moment gebeurt er veel in de Noord-Hollandse plaats, onder andere tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Vooral het beleg van Alkmaar spreekt tot de verbeelding. Met pek en brandende takkenbossen weten de Alkmaarders de Spanjaarden buiten de stad te houden. Jaarlijks wordt deze gebeurtenis gevierd op 8 oktober tijdens het Alkmaars Ontzet. Maar het is toch vooral de kaasmarkt die van Alkmaar het Alkmaar heeft gemaakt zoals de meeste mensen dat nu kennen. Jaarlijks bezoeken meer dan honderdduizend mensen de traditionele kaasmarkt. Een kaasmarkt die nu een toeristische functie heeft, maar die in de hoogtijdagen in de achttiende eeuw vier keer per week werd georganiseerd en maar liefst tot één uur ’s nachts duurde.

Bezienswaardigheden

Alkmaar telt meer dan vierhonderd monumenten. Bezienswaardigheden genoeg dus. Enkele bijzonder markante en beeldbepalende gebouwen zijn de Accijnstoren, de Grote of Sint-Laurenskerk, de Waag en de Vigilantie. Daarnaast kent Alkmaar een groot aantal bijzondere hofjes die een mooi kijkje geven in het leven van vroeger. De geschiedenis van Alkmaar is echter niet alleen in de openlucht te bewonderen, ook een aantal musea richt zich op de historie van de stad. Het bekendste museum is uiteraard het Hollands Kaasmuseum. Andere bijzondere musea zijn het Nationaal Biermuseum de Boom, het Stedelijk Museum, het Kachelmuseum en het Beatlesmuseum.

Evenementen

Het evenement van Alkmaar is ontegenzeggelijk de hierboven besproken kaasmarkt. Jaarlijks bezocht door meer dan honderdduizend toeristen is deze wekelijkse happening van begin april tot begin september een toeristische trekpleister van formaat. Andere bijzondere evenementen zijn de Lindengrachtconcerten, die meerdere malen per jaar worden georganiseerd. Klassieke muziek vanaf de gracht en voor jong en oud. Het Alkmaars Ontzet wordt ieder jaar op 8 oktober gevierd. Met veel muziek en vuurwerk is dit een echte happening. En zeker niet alleen voor de Alkmaarder.

Stats & tags


Alkmaar, Noord-Holland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling