Introductie

Bewonder unieke kunst- en gebruiksvoorwerpen uit antieke beschavingen in het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Studenten verzorgen regelmatig rondleidingen voor bezoekers.

Ga naar de website van Allard Pierson Museum

Historie en populariteit

Allard Pierson was de eerste professor Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Pierson legde een verzameling gipsafgietsels aan. Professor J. Six werd de tweede hoogleraar archeologie. Hij verzamelde antieke voorwerpen en boeken. In 1926 overleed Six. In datzelfde jaar werd de Allard Pierson Stichting opgericht zodat de verzamelingen van beide heren bewaard zouden blijven. Op 12 november 1934 werd het Allard Pierson Museum opgericht. Dankzij vele bruiklenen en schenkingen is de collectie door de jaren heen flink gegroeid. De collectie werd zelfs zo groot, dat het museum moest verhuizen. In 1976 werd het museum geopend op de nieuwe locatie aan de Oude Turfmarkt. Het 75-jarig jubileum van het museum werd in 2009 groots gevierd. Het museum trekt elk jaar ongeveer 50.000 bezoekers.

Locatie

Het Allard Pierson Museum is gevestigd aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. Het gebouw is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Bezoekers die met de auto komen, kunnen hun voertuig kwijt in de parkeergarages bij de Stopera of bij de Bijenkorf.

Programma / activiteiten

Het Allard Pierson Museum wil de Mediterrane oudheid niet alleen toegankelijk maken voor studenten en wetenschappers, maar ook voor een breder publiek, met name jongeren. De collectie bestaat uit ongeveer 15.000 originele vondsten uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Een deel van deze collectie wordt getoond in de vaste afdelingen Cyprus, Egypte, Nabije Oosten, Romeinse Rijk, Etrurië en Griekse wereld. In de speciale expositievleugel van het museum worden daarnaast regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden over uiteenlopende onderwerpen. Meer informatie over het precieze programma kunt u vinden op de website van het museum.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling