Introductie

‘Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen: in Almelo is altijd wat te doen’, sprak cabaretier en geboren en getogen Almeloër Herman Finkers ooit. Een spreuk vol van cynisme en niet geheel bezijden de waardheid. Toch heeft Almelo, en dan in het bijzonder het rijke Twentse landschap eromheen, de bezoeker veel te bieden. Een bezoek aan Almelo is dan ook de moeite zeker waard.

Ga naar de website van Almelo

Historie en populariteit

Hoewel Almelo reeds in het begin van de dertiende eeuw stadsrechten verkreeg, is de stad historisch gezien van weinig betekenis geweest. De echte opkomst van Almelo vond plaats vanaf 1830, toen de stoommachine zijn intrede deed en zorgde voor een enorme groei en bloei van de textielindustrie. Nog steeds doen de vele landhuizen en villa’s opgetrokken in stijlen als neorenaissance, jugendstil en expressionisme herinneren aan de tijd dat puisant rijke Twentse textielbaronnen zorgden voor werkgelegenheid en ontwikkeling.

Bezienswaardigheden

Voor wie een levendig beeld van de geschiedenis van Almelo wil krijgen is een bezoek aan Stadsmuseum Almelo een must. In de fraai gerestaureerde voormalige Latijnse School, dat dateert uit 1783, zijn diverse kamers ingericht rondom een bepaald thema. Uiteraard komt de textielindustrie, die in Twente jarenlang floreerde, uitgebreid aan bod. Uit diezelfde tijd komen ook de industriële tegels die in de tegelhal geëtaleerd worden. Andere ruimtes zijn de gereedschapskamer, de Almelo-kamer, de stijlkamer en een handwerkkamer. Daarnaast vinden er tal van wisselende exposities plaats. Preston Palace is misschien wel Almeloos meest bekende trekpleister. 296 hotelkamers, bowlingbanen, een indoor kermis, een zwembad, een saunaparadijs en vooral veel all-inclusive eten, drinken en entertainment trekken bezoekers uit het hele land naar Almelo.

Evenementen

Almelo kent een aantal kleine, maar daarom niet minder bijzondere jaarlijks terugkerende evenementen. Een van de bekendere is het Internationaal Straattheater Festival Almelo, een eendaags festival waarbij tal van nationale en internationale straattheateracts het centrum van Almelo overspoelen met optredens. Een ander groeiend evenement is het Pleinconcert, waarbij lokale talenten het podium betreden samen met nationale muzikale grootheden.

Stats & tags


Almelo, Overijssel, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling