Introductie

In de volksmond staat Amersfoort ook wel bekend als Keistad. Een naam die het te danken heeft aan de Amersfoortse Kei, een ruim zevenduizend kilo wegende steen die in 1661 door de bewoners van Amersfoort door de stad werd getrokken. Achteraf bleken de bewoners gebruikt te zijn voor een weddenschap die een over het paard getilde jonkheer met zijn elitaire vriendjes had afgesloten. Uit schaamte besloten de bewoners de kei te begraven, maar tijden veranderen. De kei is opgegraven, op een sokkel gezet en de Amersfoorters dragen de naam Keientrekkers als geuzennaam.

Ga naar de website van Amersfoort

Historie en populariteit

In de annalen wordt Amersfoort voor het eerst vermeld in 1028. Stadrechten kreeg de Keistad in 1259, waarna Amersfoort zich met vallen en opstaan ontwikkelde tot de stad die het nu is. Vooral de komst van de spoorwegen en het feit dat de regering Amersfoort in 1870 uitkoos als plek waar het leger uitgebreid moest worden, hebben de stad groot gemaakt.

Bezienswaardigheden

Naast evenementenstad is Amersfoort ook een echte museumstad. Een van de meest bekende zonen van de stad, de kunstschilder Armando, werd in Amersfoort geëerd met een eigen museum. Helaas is dit museum door brand verwoest. En ook een aanzienlijk deel van de collectie viel ten prooi aan de vlammenzee. Plannen voor een nieuw Armando Museum in Amersfoort bleken niet haalbaar. Met als gevolg dat het museum nabij Bunnik, in kasteel Oud-Amelisweerd, nieuw leven wordt ingeblazen. Maar het verlies van dit museum voor de stad betekent geenszins verschraling van het cultuuraanbod. Integendeel, een andere grote zoon van de stad, Piet Mondriaan, wordt eveneens geëerd. In zijn geboortehuis wordt leven en werk van de beroemde schilder belicht. Wisselende exposities van kunstenaars uit alle disciplines zijn te bezichtigen in de Kunsthale KAdE, terwijl het Ambachtelijk Schildersmuseum een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van het schildervak. Kortom: keiveel te doen dus in Amersfoort.

Evenementen

In Amersfoort wordt een groot aantal jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd. Allemaal in een prachtig middeleeuws decor van mooie historische gebouwen, sfeervolle pleinen, nauwe straatjes en smalle grachten. Een aanrader is het Spoffin Festival, een internationaal straat- en locatietheater met veel muziek, dans en beeldende kunst. Latijns-Amerikaanse dagen beleeft Amersfoort tijdens de Dias Latinos, dans en muziek uit Zuid-Amerika. En meerdere keren per jaar vinden er historische zondagen plaats, waarbij aan de hand van wisselende thema’s het verleden levend wordt gemaakt.

Stats & tags


Amersfoort, Utrecht, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling