Introductie

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uniek gebied waar bezoekers kunnen genieten van de oer-Hollandse natuur. Zij kunnen hier letterlijk buiten de paden door de fraaie natuur struinen en zo oog in oog komen te staan met bijvoorbeeld een ree, damhert of vos. Ook konijnen, eekhoorntjes, meer dan 100 verschillende vogelsoorten en talloze vleermuizen die in diverse bunkers huizen, kunnen wandelaars hier tegen komen. Er zijn speciale wandelroutes uitgezet die natuurliefhebbers door bossen, heide en over duinen voeren. De Amsterdamse Waterleidingduinen is voor wandelaars hét domein, want fietsers zijn hier niet toegestaan. Zij kunnen rondom het gebied terecht.

Ga naar de website van Amsterdamse Waterleidingduinen

Historie en populariteit

De Amsterdamse Waterleidingduinen is ingericht om de stad Amsterdam te voorzien van drinkwater. Sinds 1853 wordt er al water gewonnen uit dit gebied en daarmee is het van Nederland het oudste waterwingebied. Het duingebied is beschermd gebied waar natuur, rust en ruimte centraal staan. Daarom is het alleen toegestaan om hier te wandelen. Het centrale landschap is tussen de 14e en 16e eeuw tijdens de duinverstuivingen ontstaan. De naam is aan het fijne duinzand te danken dat het regenwater filtert waardoor Amsterdam zijn drinkwater hiervandaan kan halen. De Amsterdamse Waterleidingduinen is erg populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Jaarlijks komen hier meer dan 800.000 bezoekers op af.

Locatie

Het duingebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen is gelegen tussen de gemeentes Noordwijk in de provincie Zuid-Holland, Zandvoort in Noord-Holland en Vogelenzang, een dorp in de gemeente Bloemendaal, provincie Noord-Holland. Het gebied kent vier hoofdingangen die allen beschikken over een betaald parkeerterrein. Er mag dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang gewandeld worden. Het bezoekerscentrum bevindt zich bij de ingang De Oase en is prima met eigen vervoer te bereiken.

Programma / activiteiten

Het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen is gelegen is een fraai gerestaureerd pompstation. Hier kunnen bezoekers alles te weten komen over het werk van Waternet. Van hieruit kunnen zij tevens het mooie duinlandschap in en aan de hand van een wandelroute het gebied verkennen. Er worden eveneens het hele jaar door diverse bijzondere ontdekkingstochten georganiseerd, zoals een vroege vogelwandeling, een wilduitstapje of een vleermuizenexcursie.

Voor kinderen zijn er speciale wandelingen samengesteld. De bomenwandeling waarin zij echte bomenexperts worden of de GPS wandeling waarin zij spannende, leuke en leerzame avonturen beleven tijdens hun wandeltocht, zijn hier enkele voorbeelden van. Lekker struinen door de duinen van de Amsterdamse Waterleidingduinen is zodoende geschikt voor het hele gezin.

Stats & tags


Vogelenzang, Noord-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling