Introductie

Het Anne Frank Huis was in de Tweede Wereldoorlog het onderduikadres waar Anne Frank en haar familie verbleven.

Ga naar de website van Anne Frank Huis

Historie en populariteit

Het huis is tegenwoordig een monument ter gedachtenis aan de familie Frank en via diverse tentoonstellingen krijgt men een ingrijpende indruk van het leven van Anne Frank, haar familie en de overige Joodse onderduikers.

Locatie

Anne Frank kwam met haar familie naar Nederland vanwege de onveilige situatie in Duitsland. Anne’s vader Otto Frank opende in een traditioneel Amsterdams grachtenpand zijn bedrijf. Helaas moest de familie Frank onderduiken toen de Duitsers ons land binnen vielen. De twee verdiepingen en de zolderruimte van het achterhuis werden als schuilplaats ingericht.
Vanaf juli 1942 tot augustus 1944 hebben Anne Frank, haar familie en vier andere joodse lotgenoten hier ondergedoken gezeten, totdat ze werden verraden. Otto heeft als enige de oorlog overleefd. Tijdens de onderduik jaren heeft Anne een dagboek bijgehouden, waarvan de 1e editie in 1947 verscheen.

Programma / activiteiten

Het museum werd in 1960 geopend en het eerste jaar kwamen 9.000 bezoekers het museum bezichtigen. Tien jaar later waren dit er 180.000 en in 1990 kwam het aantal voor het eerst boven de 600.000 uit. Nog steeds bezoeken vele toeristen het indrukwekkende Anne Frank Huis, want in 2007 lag de teller boven de 1 miljoen.

Het Anne Frank Huis is gelegen in het centrum van Amsterdam. Parkeermogelijkheden zijn beperkt en bovendien niet gratis. Het Anne Frank Huis is met diverse tramlijnen vanaf het Centraal Station goed te bereiken.

Dankzij Anne’s vader Otto Frank en de Anne Frank Stichting is deze verdrietige periode nooit vergeten. Het Achterhuis is toegankelijk voor het publiek. De beroemde boekenkast die de toegang verhulde, de slaapkamer en de keuken zijn allemaal te bezichtigen. Het dagboek van Anne Frank, de brieven, foto’s en geluidsarchieven geven bezoekers een zeer indringend beeld van het leven en de gebeurtenissen die zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld.

In het nieuwe gedeelte bevindt zich een interactieve tentoonstelling en een multimediaruimte. Daarnaast organiseert de Anne Frank Stichting diverse activiteiten.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Musea, Oorlogsmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling