Introductie

Het Anton Pieck Museum is gelegen in het prachtige plaatsje Hattem, Gelderland. Het museum is opgericht ter ere van de schilder en kunstenaar Anton Pieck, en laat u onder andere wereldberoemde schilderijen en andere werken van zijn hand zien. Zo kunnen bezoekers onder meer zien hoe de wereldberoemde sprookjes uit de Efteling van ontwerpschets tot definitieve vorm tot stand zijn gekomen. Kinderen kunnen dwalen en dolen door het museum wanneer zij deelnemen aan een speurtocht en voor de allerkleinsten is er een speciale tekenhoek. Het Anton Pieck Museum is dan ook een bijzonder leuk uitje voor de hele familie.

Ga naar de website van Anton Pieck Museum

Historie en populariteit

Anton Pieck werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Op de leeftijd van zes jaar begon hij met tekenen en won hij de eerste prijs op een tentoonstelling. Het meest bekend is Anton Pieck toch wel geworden als de ontwerper van het sprookjespark de Efteling dat in 1952 werd geopend. Ook het ontwerp van het 1e Autotron gebouw, toen in Drunen, kwam van zijn hand. In 1980 organiseerde het Larense Singermuseum een tentoonstelling ter ere van zijn 85e verjaardag, wat veel belangstelling opleverde. Door het grote aantal bezoekers, ruim 60.000 kwam het idee tot stand om een heus Anton Pieck Museum op te richten. Zijn zoon Max en Jan Weggemans waren de belangrijkste personen achter het ontstaan van dit schitterende museum en in 1984 opende het museum de deuren voor publiek.

Locatie

De populariteit van het Anton Pieck Museum is redelijk groot te noemen. In het jaar 2009 bezochten ongeveer 20.000 mensen dit prachtige museum, waaronder ook veel buitenlandse toeristen.

Programma / activiteiten

Het Anton Pieck Museum is gelegen in het mooie pittoreske centrum van Hattem en is met de auto en het openbaar vervoer goed te bereiken. De nabij gelegen parkeerplaats is gratis en bussen rijden ieder half uur door Hattem heen.

Het Anton Pieck Museum beschikt over een vaste tentoonstelling die zich op de begane grond bevindt, verdeeld over twee zalen. Een groot gedeelte op de benedenverdieping is ingericht met het werk dat Anton Pieck voor de Efteling maakte. De rest van de verdieping laat zijn grafische werken zien, zoals etsen, litho’s, gravures en houtsneden. Bovendien bevindt zich hier ook zijn werkplek met zijn bijbehorende materialen. Op de eerste verdieping zijn eveneens twee zalen aanwezig, maar deze worden gebruikt voor verschillende wisselexposities. Tot slot is er in het museum ook een museumwinkel met groot assortiment kaarten, kalenders, rijk geïllustreerde verzamelwerken en reproducties van werken.

Het Anton Pieck Museum organiseert jaarlijks meerdere evenementen, activiteiten en cursussen voor jong en oud. Zo kan men bijvoorbeeld deelnemen aan het illustreren van sprookjes of aan een workshop linoleum snijden.

Stats & tags


Hattem, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling