Introductie

Velen zullen bij het horen van de naam Apeldoorn denken aan de telefoon. Een landelijk verzekeraar, zetelend in de stad, scoort al jaren met de spreuk ‘Even Apeldoorn bellen’. Maar Apeldoorn is natuurlijk meer, verrassend veel meer. Want hoewel de stad het geenszins hoeft te hebben van een prachtig historisch centrum (hiervoor moet de bezoeker toch echt de IJssel over naar naburig Deventer), bieden stad en nabije omgeving wel onderdak aan een groot aantal bijzondere musea, evenementen en attracties. En bovendien is de stad de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Veluwe.

Ga naar de website van Apeldoorn

Historie en populariteit

Hoewel Apeldoorn al in 792 genoemd wordt, is de historische betekenis van de plaats voor ons land laag. Pas aan het einde van de zestiende eeuw, met de opkomst van de papierindustrie, groeit Apeldoorn snel. In 1684 laat Willem van Oranje er Paleis het Loo bouwen, dat dienst doet als jachtdomein van de Oranjes. Tegenwoordig is Paleis het Loo te bezichtigen als museum. De expositie van de bruidsjurk van Maxima geldt nog altijd als best bezochte tentoonstelling van het museum.

Bezienswaardigheden

In Apeldoorn zelf zijn Paleis het Loo, het CODA en de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij culturele trekpleisters. Daarnaast heeft de stad met pretpark de Koningin Julianatoren en dierenpark de Apenheul twee zeer populaire dagattracties binnen de gemeentegrenzen. Even buiten Apeldoorn, midden op de prachtige Veluwe, ligt het Kröller-Müller Museum, waar naast een wereldberoemde collectie schilderijen van Vincent van Gogh, ook beroemde werken van onder andere Picasso en Mondriaan hangen.

Evenementen

Een jaarlijks terugkerend evenement dat ieder jaar rond de tachtigduizend bezoekers trekt is Jazz in the Woods, dat jazz, pop en blues op een twintigtal buitenpodia brengt. Een spectaculair evenement is het Drakenbootfestival, dat het laatste weekend van juni wordt georganiseerd. Meer dan honderd teams strijden op het Apeldoorns kanaal om de eer. Gadegeslagen vanaf de kanaaloevers door duizenden enthousiaste toeschouwers, die niet alleen kunnen genieten van maritiem spektakel, maar ook van optredens van populaire Nederlandse artiesten.

Stats & tags


Apeldoorn, Gelderland, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling