Introductie

Apenheul in Apeldoorn is een bijzonder dierenpark. In het prachtige, groene bos ontdek je bijna 300 apen. Meer dan de helft hiervan loopt zomaar los tussen de bezoekers! Alle apensoorten leven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, waarin zij gestimuleerd worden om zoveel mogelijk van hun natuurlijke gedrag te laten zien. Bovendien is Apenheul méér dan alleen een leuk dagje uit. Het Apenheul Natuurbehoudfonds steunt projecten over de hele wereld om de apen en hun leefgebied te beschermen. Apenheul trekt jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers.

Ga naar de website van Apenheul

Historie

De Rotterdams fotograaf Wim Mager nam in de jaren zestig twee dwergaapjes in huis. In die tijd was het nog mogelijk om apen te kopen in de dierenwinkel. Wat begon als hobby, liep al snel uit de hand, omdat er jongen werden geboren. Wim Mager besloot te stoppen met zijn baan als fotograaf en ontwikkelde het idee voor Apenheul (‘heul’ is Oudnederlands voor veilige plek, toevluchtsoord). Het principe was eenvoudig: mensen beleven meer plezier aan dieren als deze het naar hun zin hebben en veel van het natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dus de apen werden niet in kooien geplaatst, maar in grote natuurlijke buitenverblijven in het bos.

Locatie

Apenheul ging in 1971 van start in het Apeldoornse Berg en Bos. Bezoekers konden er kennismaken met dwergaapjes, wolapen en een aantal slingerapen. Het vernieuwende concept sloeg direct aan. De apen kregen jongen en de populariteit van het park groeide. Dit maakte het mogelijk om uit te breiden en langzamerhand meer apensoorten te gaan houden. De eerste gorilla’s kwamen in 1976 naar het park en Wim Mager vertrok in 1997 naar Frankrijk om daar eveneens een apenpark volgens hetzelfde concept op te zetten. Dit park kreeg de naam La Vallée des Singes.

In het park

Bezoekers kunnen in Apenheul vrij rondlopen tussen apen in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er ook apen die niet loslopen, zoals gorilla’s, bonobo’s en orang-oetans. Zij worden gehuisvest in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving met veel groen. Tot slot leven er in Apenheul ook andere dieren zoals groenvleugelara’s, capibara’s en luiaards.

Kinderen kunnen zich uitleven als een aap in het Na-aaphuis en in de diverse speeltuinen in het park. Voor scholen zijn er allerlei leuke en leerzame lesmaterialen beschikbaar. Natuurlijk zijn er ook diverse horecagelegenheden in het park. Zo kunnen bezoekers genieten van een biologisch frietje, lekker broodje of (h)eerlijk kopje Lazy Monkey koffie.

Bovendien is Apenheul een heel geschikte locatie voor zakelijke bijeenkomsten, groepen en families. Zo beschikt Apenheul over een eigen duurzame congreslocatie De St@art met een auditorium voor 300 personen en diverse vergaderruimtes.

t park en Wim Mager vertrok in 1997 naar Frankrijk om daar eveneens een apenpark volgens hetzelfde concept op te zetten. Dit park kreeg de naam La Vallée des Singes.

Prijzen en openingstijden

Kijk voor actuele openingstijden en kaartjes met korting op www.apenheul.nl

Stats & tags


Apeldoorn, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Dierentuinen

Overige informatie

Openingstijden

Maandag: 9:00u-17:00u
Dinsdag: 9:00u-17:00u
Woensdag: 9:00u-17:00u
Donderdag: 9:00u-17:00u
Vrijdag: 9:00u-17:00u
Zaterdag: 9:00u-17:00u
Zondag: 9:00u-17:00u

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling