Introductie

Het Arboretum Belmonte in Wageningen is een van de twee botanische tuinen van de Universiteit van Wageningen. De planten zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek van de universiteit zelf en van kwekers buiten de universiteit. Het park heeft een totale oppervlakte van ongeveer 17 hectare. Bijzondere collecties behoren tot de Nationale Plantencollectie. Deze prachtige tuin is het hele jaar door te bezichtigen en is in elk seizoen een plaatje om te zien. Arboretum Belmonte heeft onder andere sierappels, sierkersen, magnolia’s en rododendrons.

Ga naar de website van Arboretum Belmonte Wageningen

Historie en populariteit

Het Arboretum Belmonte was oorspronkelijk een prachtig landgoed, waarop Thierry Juste Baron de Constant Rebecque de Villars in de negentiende eeuw een villa in Italiaanse stijl liet bouwen. De villa lag ongeveer 50 meter hoger dan de rivier de Nederrijn en bood daardoor een adembenemend uitzicht. In 1936 werd de villa overgedragen aan de Stichting Het Gelderse Landschap. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de villa verwoest en het terrein grotendeels geëgaliseerd. Na de oorlog is de villa niet meer herbouwd. In 1951 kocht de Universiteit (toen nog de Landbouwhogeschool) het terrein en werd het Arboretum Belmonte aangelegd. De tuin ontvangt jaarlijks belangstellenden van alle leeftijden.

Locatie

Het Arboretum Belmonte is gelegen in het Gelderse Wageningen en gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Vanaf Station Ede-Wageningen kan men de bus richting het Arboretum nemen. Bezoekers met eigen vervoer kunnen parkeren op de parkeervakken in de nabijheid van de botanische tuinen.

Programma / activiteiten

De botanische tuin Belmonte, wat “mooie berg” betekent, is aangelegd op de Wageningse Berg en heeft niet voor niets deze naam gekregen. Naast het feit dat de tuin bedoeld is voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, kunnen bezoekers langs de zuidelijke bergwand wandelen en volop genieten van het prachtige uitzicht op de Nederrijn en het Betuwse land. Bij helder weer kunnen bezoekers zelfs Nijmegen in de verte zien liggen. Alleen al de bijzondere ligging in dit unieke landschap maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard.

De collectie is een fenomeen vanwege de sierkersen, appelbomen, magnolia’s en de 1500 soorten rododendrons. Het Arboretum Belmonte is alle dagen open en gratis toegankelijk.

Stats & tags


Wageningen, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling