Introductie

Het Arboretum Oudenbosch is een botanische tuin dat door een vrijwilligersorganisatie met werkgroepenstructuur wordt geleid. Het verzamelen en verzorgen van struiken en bomen met een educatief, economisch, wetenschappelijk en recreatief doel staan hier centraal. Zowel jong als oud kan een kijkje nemen in het Arboretum Oudenbosch.

Ga naar de website van Arboretum Oudenbosch

Historie en populariteit

Medio de 19e eeuw vestigden twee kloosters zich in Oudenbosch. Beide gebroeders legden rond 1841 een tuin aan. Deze twee tuinen zijn halverwege de twintigste eeuw samengevoegd en in het grote gedeelte van deze aangelegde tuinen, bevindt zich vandaag de dag het Arboretum van Oudenbosch. Het terrein met de tuinen werd in 1983 aan de gemeente verkocht en enkele jaren daarna werd gestart met de opbouw van het Arboretum. In 1987 maakte Anton van Rooijen, tuin- en landschapsarchitect, het ontwerp van de tuin zoals we hem nu kennen. Het geheelt straalt ‘eenheid in verscheidenheid’ en ‘verscheidenheid in eenheid’ uit. Het Arboretum Oudenbosch is sinds 1987 opengesteld voor publiek en het museum beschikt over een Internationaal Toegankelijkheidssymbool. Dit betekent dat het arboreum toegankelijk is voor minder validen.

Locatie

In het hart van de Westbrabantse stad Oudenbosch aan de Markt is het Arboreum gelegen. Het NS station en de bushalte liggen op loopafstand en de Basiliek ligt schuin tegenover het museumpark. Vanwege de ITS certificatie is het arboretum toegankelijk voor gehandicapte met rolstoel. Honden zijn niet toegestaan, met uitzondering van blindengeleidehonden.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen niet alleen planten en bomen bewonderen in het Arboretum Oudenbosch, maar ook tentoonstellingen bijwonen. Iedere zondag worden er exposities getoond in de theekoepel van de tuin. In de zomer kunnen bezoekers regelmatig genieten van een concert, welke wordt gehouden op het plein voor de grot, waarbij de grot dan als klankbord fungeert. Daarnaast worden er jaarlijks evenementen georganiseerd, waaronder de bekende plantenbeurs, waar amateur tuiniers hun plantjes kunnen verkopen of ruilen.

Naast de wetenschap beschikt het Arboretum Oudenbosch ook over natuureducatie. Er worden rondleidingen gegeven voor scholen, opdrachten uitgezet en er worden stage plekken aangeboden.

Stats & tags


Oudenbosch, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling