Introductie

De kleinste dierentuin van Nederland? Die ligt in Haarlem en heet Artisklas. Maar betekent klein dan tegelijk weinig dieren en dus niet leuk? Integendeel, de kleinschaligheid maakt van Artisklas juist een leuke, interessante dierentuin. Dankzij kleinschaligheid kan Artisklas immers meer tijd besteden aan het contact tussen mens en dier. En eveneens uniek: serieuze kinderen kunnen meehelpen met de verzorging van de dieren, zoals poolvossen, nandoes, witstaartstekelvarkens, wasbeerhonden en nog veel meer.

Ga naar de website van Artisklas Haarlem

Historie en populariteit

Het begon allemaal in 1964, toen een toenmalig medewerker van het grote Artis uit onze hoofdstad Amsterdam de kinderen uit zijn buurt allemaal leuke dingen over dieren wilde leren. In 1966 verhuist Artisklas naar Haarlem-Noord, waar het een klein terreintje krijgt aan de rand van een park. In 1977 wordt het initiatief ondergebracht in de Stichting Artisklas en in 2003 krijgt Artisklas zelfs een dierentuinvergunning en daarmee de status van officiële dierentuin. Het oorspronkelijke doel, de kinderen bij te leren over dieren is al die jaren niet veranderd. En daar maken veel ouders met kinderen, maar ook hele scholen, nog steeds dankbaar gebruik van.

Locatie

Artisklas ligt in het immer gezellige Haarlem. De schilderstad biedt behalve de kleinste dierentuin van Nederland nog meer leuke uitjes. Een mooi voorbeeld hiervan is het Haarlems Zoekplaatje, een kinderwandeling door de prachtige monumentale binnenstad van Haarlem. Een fotopuzzeltocht brengt je langs de leukste plekjes van de stad.

Programma / activiteiten

Activiteiten zijn er genoeg in Artisklas. In de wintermaanden worden er bij voldoende animo lessen gegeven over natuur en dieren aan kinderen van 8 tot 12 jaar. Het hele jaar door mogen kinderen meehelpen met het verzorgen. En wanneer jeugdmedewerkers voldoende kennis hebben opgebouwd mogen ze zelfs zelfstandig dieren verzorgen. Dat houdt overigens meer in dan alleen verzorgen. Ook bezoek rondleiden, verblijven schoonmaken, terrein onderhouden en onkruid wieden zijn taken die gedaan moeten worden. Scholen en verenigingen kunnen ook buiten openingstijden langskomen voor een rondleiding. Maar dan moeten ze wel even van te voren bellen of mailen.

Stats & tags


Haarlem, Noord-Holland, Nederland
Dieren & Natuur, Dierentuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling