Introductie

Religieus kunstenaar Jac Maris (geboren in 1900) was de kleinzoon van de bekende landschapsschilder Jacob Maris. Van 1926 tot aan zijn dood in 1996 woonde Jac Maris in Heumen. In het huis waar hij gewoond heeft in de Looistraat, is sinds 2003 Ateliermuseum Jac Maris gevestigd, dat ook wel bekend staat als het Marishuis. Bezoekers kunnen het atelier bewonderen waar Jac Maris zijn kunstwerken vervaardigde en natuurlijk zijn er ook vele werken te bewonderen. Naast de vaste expositie worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Absoluut een must see voor kunstliefhebbers.

Ga naar de website van Ateliermuseum Jac Maris

Historie en populariteit

In het jaar 1900 werd Jac Maris geboren in Duitsland. Zijn grootvader was een bekende landschapsschilder en Jac Maris wist op jonge leeftijd al dat ook hij kunstenaar wilde worden. In 1917 verhuisde hij met zijn familie naar Nijmegen. Zes jaar later trouwde Jac Maris met Wilhelmina Vermeer. In 1926 ging het echtpaar in Heumen wonen, waar Jac Maris talloze kunstwerken maakte van natuursteen, keramiek, hout en kunststeen. In 1938 werd Jac Maris katholiek. Vanaf dat moment maakte hij vele religieuze werken. Tot zijn dood in 1996 heeft de kunstenaar zijn werk geëxposeerd. Na de dood van zijn vrouw in 1999 kwam zijn collectie in handen van de Stichting Ateliermuseum Jac Maris, die met behulp van de gemeente de woning heeft omgevormd tot een museum. Sinds 2003 is het ateliermuseum officieel geregistreerd als museum.

Locatie

Ateliermuseum Jac Maris is gevestigd op een ideale locatie: de voormalige woning van de kunstenaar zelf. In het dorp Heumen wijzen borden u de weg naar het museum. U kunt uw auto gratis parkeren op het terrein van het museum.

Programma / activiteiten

Ontdek de gevarieerde werken van de kunstenaar Jac Maris. De kern van de collectie van het Ateliermuseum Jac Maris bestaat uit vrije werken die de kunstenaar maakte. De collectie telt in totaal zo’n 60 keramische werken, meer dan 300 tekeningen en ruim 100 werken in steen, metaal en brons. Minstens twee keer per jaar worden in het museum tentoonstellingen georganiseerd rond een wisselend thema. Onder het kopje ‘activiteiten’ op de website vindt u een actueel overzicht. Voor leerlingen zijn er lesprogramma’s beschikbaar. Voor groepen kan het museum exclusief gereserveerd worden. Ook rondleidingen zijn mogelijk. Bovendien beschikt het museum over een horecavergunning voor het serveren van drankjes en hapjes.

Stats & tags


Heumen, Gelderland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling