Introductie

Van de Kimmenade, Van Thiel, Mutsaerts, Janssens, Franken, allemaal namen van bekende textielfamilies in Tilburg. Textielfamilies die hebben bijgedragen aan de enorme expansie van Tilburg in de negentiende eeuw. Hierdoor kon de Brabantse stad uitgroeien tot zesde stad van Nederland. Inmiddels is veruit het grootste deel van de textielindustrie verdwenen uit het Tilburgse straatleven. Maar voor wie alles wil weten uit deze periode van ongebreidelde groei, de textielindustrie, de textielfamilies zelf, het harde werken en soms zelf uitbuiting en de uiteindelijke ondergang van de textielindustrie kan nog steeds terecht in het Textielmuseum in Tilburg. In een passende locatie, de voormalige textielfabriek van de firma Mommers & Co. wordt zowel heden als verleden van de textielindustrie getoond.

Ga naar de website van Audax Textielmuseum Tilburg

Historie en populariteit

Het Textielmuseum heeft overigens niet altijd op deze locatie gezeten. Een voormalige villa van een grote textielbaron deed in 1958, bij de oprichting van het museum, dienst als onderkomen. In 1985 verhuisde het museum naar de huidige locatie, dat in 2008 nog een grondige verbouwing heeft ondergaan. Een verbouwing die er toe heeft geleid dat het museum genomineerd is voor de prestigieuze European Museum of the Year 2012 Award, een prijs die sinds 1977 wordt uitgereikt aan innovatieve en uitzonderlijke kwaliteit biedende musea die recentelijk gerenoveerd of gemoderniseerd zijn. Jaarlijks weten ruim vijftigduizend bezoekers het museum te vinden.

Locatie

Als zesde stad van Nederland heeft Tilburg op cultureel gebied natuurlijk een stuk meer te bieden dan alleen het Textielmuseum. Waar het textielmuseum onder andere het verleden van de textielindustrie behandelt, ligt bij Museum de Pont het accent juist op moderne en hedendaagse kunst. Liefhebbers van moderne architectuur komen eveneens aan hun trekken in Tilburg, dankzij enkele markante bouwwerken als het Kunstkluster, woontoren Westpoint en het Interpolisgebouw.

Programma / activiteiten

Naast de vaste expositie, waarbij onder andere nog werkende historische machines laten zien hoe dekens worden gemaakt uit ruwe wol, vinden er het gehele jaar door wisselende tentoonstellingen plaats. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie.

Stats & tags


Tilburg, Noord-Brabant, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling