Introductie

Het is er typisch één in de categorie ‘Je verwacht het niet’. De Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in het Brabantse dorpje Oudenbosch. De basiliek is een verkleinde kopie van de Sint-Pieter in Rome, maar ondanks deze verkleining toch nog steeds indrukwekkend imposant. De basiliek is dan ook vanuit de wijde omgeving van Oudenbosch te zien. En dat voorzichtig uitgedrukt een merkwaardig gezicht. Want een dorpje met amper tienduizend inwoners dat een bouwwerk als de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara bezit, dat zie je niet overal. Reden temeer om dit magnifieke bouwwerk in het echt te bewonderen.

Ga naar de website van Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara

Historie en populariteit

Verantwoordelijk voor het ontwerp van dit geheel is Nederlands meest invloedrijke architect Pierre Cuypers. Bij kenners zal dit op zijn minst een wenkbrauw doen fronsen, want ontwierp Cuypers immers niet in neogotische stijl? Klopt, de basiliek is dan ook zijn enige uitstap in de door hem zo verfoeide neoclassicistische stijl. Dat Cuypers dan toch zo’n magnifiek bouwwerk heeft weten te realiseren toont eens te meer aan dat de Roermondse architect, die vooral bekend is geworden vanwege zijn ontwerpen voor het Amsterdamse Rijksmuseum en het eveneens hoofdstedelijke Centraal Station, zijn tijd ver vooruit was. Opdrachtgever was overigens pastoor Willem Hellemons en de bouw van de kerk begon in 1867. In 1880 was de basiliek gereed en kon deze worden ingezegend door de derde bisschop van Breda.

Locatie

Het moge duidelijk zijn dat de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara de grootste bezienswaardigheid in het dorp is. Toch heeft Oudenbosch zijn bezoekers nog meer te bieden. Het station, het raadhuis, de hervormde kerk en pastorie en het postkantoor, gebouwd in chaletstijl, zijn bijzondere bouwwerken die het aanzien meer dan waard zijn. Daarnaast beschikt het dorp met het Zouavenmuseum en het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum ook over twee boeiende musea.

Programma / activiteiten

Rondleidingen onder leiding van een ervaren gids zijn op afspraak mogelijk.

Stats & tags


Oudenbosch, Noord-Brabant, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling