Introductie

Een tweetal wonderen heeft er toe geleid dat Meerssen een populair bedevaartsoord is geworden. Een eerste wonder geschiedde in 1222 en staat bekend als het bloedwonder. Een vergeetachtige priester was vergeten wijn en water in een kelk te doen. Maar door goddelijke tussenkomst bood het breken van een hostie soelaas. De kelk vulde zich met bloed en water en de volle kelk werd tentoongesteld aan de massaal toestromende bedevaartgangers die vanaf dat moment Meerssen overspoelden. Waar de meeste plaatsen het met één wonder moeten doen, kreeg Meerssen bijna tweeënhalf eeuw later een tweede wonder voor de kiezen. Vanaf de akkers van het naburige gehuchtje Raar zag een boer dat de kerk in brand stond. Hij twijfelde geen moment, rende naar de kerk, redde het Heilig Sacrament uit de Vlammenzee en keerde voldaan huiswaarts. Waar hij tot zijn grote verbazing zag dat het werk aan de akker klaar was. Zijn daad stond vanaf die dag bekend als het vuurwonder. En tot op de dag van vandaag worden beide wonderen jaarlijks herdacht.

Ga naar de website van Basiliek van het Heilig Sacrament Meerssen

Historie en populariteit

Mede dankzij de wonderen die er geschied zijn heeft de kerk de status Basilica Minor gekregen van niemand minder dan Paus Pius X. Dit gebeurde in 1938. De kerk zoals we die nu kennen bestond toen al zes eeuwen. Alleen in de periode van 1936 tot 1938 is er een deel bijgebouwd.

Locatie

Meerssen ligt in het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. Niet alleen op religieus gebied spreekt Meerssen tot de verbeelding, ook op wielergebied is het een bekende plaats. Ooit was het dorp finishplaats voor het wereldkampioenschap. Bovendien eindigde de Amstel Gold Race, Nederlands enige wielerklassieker, er tussen 1966 en 1990. Maar er is meer dan alleen religie en wielrennen. Even ten zuiden van Meerssen ligt Maastricht, Nederlandse oudste stad en alleen daarom al het bezoeken waard. Prachtige historische gebouwen, vele gezellige terrassen, ontelbare culinaire restaurantjes, een uitgebreid aanbod aan winkels en de gemoedelijke sfeer maken van Maastricht een stad die niet in een dag bezocht kan worden. Even ten oosten van Meerssen ligt Valkenburg, dat na Maastricht de grootste toeristische trekpleister van Zuid-Limburg is.

Programma / activiteiten

De Basiliek van het Heilig Sacrament is vrij te bezoeken. Vrijwel dagelijks worden er missen gehouden in de basiliek. Bezoekers dienen hier als vanzelfsprekend rekening mee te houden.

Stats & tags


Meerssen, Limburg, Nederland
Cultuur, Kerken

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling