Introductie

Bataviawerf biedt het hele gezin een grootscheeps avontuur. Bezoekers kunnen hier de reconstructies van 17e eeuwse historische VOC schepen bewonderen, en van de zeeheld Michael de Ruyter grootse avonturen beleven.

Ga naar de website van Bataviawerf

Historie en populariteit

De Bataviawerf is in 1985 opgericht in Lelystad door Willem Vos, een scheepsbouwmeester. Bij hem ontstond het idee om van het schip Batavia een replica te bouwen. Om dit plan uit te voeren kreeg hij aan de kust van het Markermeer een terrein toegewezen. Vanaf 1985 is er veel gewerkt aan de reconstructie van een uit 1628 stammend VOC schip en in april 1995 werd dit schip na 10 jaar bouwen, te water gezet. Na voltooiing van de Batavia werd gestart met een volgend project, De Zeven Provinciën, een reconstructie van een 17e eeuws oorlogsschip van Michiel de Ruyter. De Batavia en De Zeven Provinciën laten bezoekers het verhaal van de leef-en werkwijze van de mensen in de VOC tijd en de Gouden Eeuw beleven.

Locatie

De op authentieke wijze gebouwde historische schepen, trokken vanaf het allereerste begin al direct veel aandacht van bezoekers. Hierdoor werd de Bataviawerf eveneens een toeristische attractie en werd de bouw van deze bijzondere, historische schepen voor jongeren opgezet als leer- en werkervaringsproject.

Programma / activiteiten

In 2002 kwamen er nog rond de 170.000 mensen richting Bataviawerf en de jaren daarna bleef de teller steken op ongeveer 100.000 bezoekers per jaar.

Bataviawerf is gelegen in Lelystad, nabij Batavia Stad. Bezoekers die met de auto komen kunnen het beste parkeren in de VOC garage. Parkeren is rond Batavia stad niet gratis, omdat het parkeerterrein eigendom van de gemeente is. Ook met het openbaar vervoer is Bataviawerf goed te bereiken, want vanaf het Centraal Station van Lelystad rijden dagelijks ieder kwartier bussen naar Bataviawerf en Batavia Stad. Een ritje van circa 6 minuten.

Wie Bataviawerf bezoekt, gaat 350 jaar terug in de tijd. Ambachtelijke scheepsbouw, historische achtergronden en authentieke werkplaatsen. De bezoeker krijgt een rondleiding en een gids kan alles vertellen over de bouw en de details van de schepen. Daarnaast is er over het leven van Michiel de Ruyter en De Zeven Provinciën een tentoonstelling te zien en kunnen bezoekers boeken, posters en handwerk kopen in de Bataviawerf shop.

Bataviawerf leent zich ook uitermate goed voor een familiedag of bedrijfsuitje en wie op zoek is naar een bijzondere trouwlocatie is hier eveneens aan het goede adres.

Stats & tags


Lelystad, Flevoland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling