Introductie

Het Belasting en Douane Museum biedt een verscheidenheid aan collecties met onder meer zilverwerk, smokkelwaar, schilderijen en penningen. De totale collectie is opgedeeld in categorieën op basis van het belastingstelsel met meer dan honderd belastingsoorten, waaronder de omzetbelasting, maar ook familiegeld en speelkaartenbelasting. In de Douane Doe kamer kunnen kinderen van 4 tot 10 hun hart ophalen. Dit museum is een perfect uitje voor jong en oud.

Ga naar de website van Belasting & Douane Museum

Historie en populariteit

Het Belasting en Douane Museum is voortgekomen uit de collectie van prof. dr. Van der Poel, die geleefd heeft in de periode 1888-1982. Van der Poel heeft een indrukwekkende en veelzijdige collectie opgebouwd, die voor de Tweede wereldoorlog grotendeels verloren is gegaan, maar na de oorlog weer is opgebouwd. Het Belasting en Douane Museum houdt deze collectie nu in stand en zorgt ook voor uitbreiding hiervan. Zo is de dienst Toeslagen één van de jongste aanwinsten als deelcollectie van het museum. Het Belasting en Douane Museum wordt grondig verbouwd en zal in 2012 opnieuw de deuren openen voor publiek.

Locatie

Het Museum is interessant voor een brede doelgroep en zeker ook voor scholen uit het basisonderwijs, beroepsonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Programma / activiteiten

Het Belasting en Douane Museum is gelegen in Rotterdam, in de provincie Zuid Holland. De ligging is nabij de Euromast en zodoende goed en gemakkelijk te bereiken met de auto. Wie met het openbaar vervoer komt, kan de tram vanaf het Centraal Station nemen.

Het Belasting en Douane Museum herbergt meer dan veertigduizend voorwerpen, variërend van een belastingzegel uit 1920 tot aan een smokkelpianola. Er zijn vaste tentoonstellingen te zien, waaronder de presentatie van belastinginner naar belastingbetaler en voor kinderen is er de mooie Douane Doe ruimte. Door het museum heen kunnen bezoekers multimediale toepassingen beluisteren en bekijken.

Op educatief gebied biedt het Belasting en Douane Museum diverse aantrekkelijke lesmaterialen, zoals onderzoekstochten en live optredens van een speurhond met een douanebeambte. Ook docenten zelf kunnen hier een programma aanvraag doen. Wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is in wetten en regels, spreekwoorden en gezegdes of democratische beginselen, kan een programma op maat krijgen. Het Belasting en Douane Museum biedt zodoende voor ieder wat wils.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling