Introductie

De Berkelruïne of Berkelpoort is een onderdeel van de stadsmuur in Zutphen. Het monument is aan de oostelijke rand van het stadscentrum gelegen aan de rivier de Berkel. De poort is een 14e eeuwse waterpoort, gebouwd om de twee bewoonde plaatsen aan beide zijden van de rivier te verbinden met elkaar. De Berkelpoort behoort tot een van de meest gefotografeerde Zutphense monumenten. Bezoekers kunnen in het resterend deel van de Berkelruïne rondwandelen.

Ga naar de website van Berkel Ruine

Historie en populariteit

In de 14e eeuw werd de Berkelruïne gebouwd. In de 13e eeuw ontstond aan de overzijde van de rivier de Berkel een nederzetting, de Nieuwstad. Deze plek bezat een eigen parochiekerk en een rechthoekig stratenpatroon. De oude stad van Zutphen en de Nieuwstad werden in 1312 onder één stadsbestuur samengevoegd. Om de stad te vergroten en tot één geheel te ommuren, was het noodzakelijk een waterpoort te bouwen.

Locatie

Er werden uiteindelijk twee waterpoorten gebouwd, waarvan er één op de plek kwam waar de rivier de Berkel de stad binnenkwam en verliet. De andere poort werd geplaatst ter hoogte van het huidige postkantoor. Deze werd in 1774 weer gesloopt, waardoor er één waterpoort overbleef. Na enkele restauraties in 1888 en 1951 is de Berkelruïne geworden zoals wij haar vandaag de dag kunnen zien. Bezoekers aan Zutphen gaan dan ook maar wat graag op de foto met de bekende poort.

Programma / activiteiten

De Berkelruïne is gelegen in de stad Zutphen, provincie Gelderland op de rechter IJsseloever, nabij de monding van de rivier de Berkel. De poort is goed bereikbaar met eigen vervoer, alsook met het openbaar vervoer.

De Berkelruïne of Berkelpoort is een overblijfsel van de waterpoort over de rivier de Berkel. De poort maakt deel uit van de restanten van een stadsmuur van het oude Zutphen uit de late middeleeuwen.

Bezoekers kunnen de poort op verschillende manieren bezoeken. Zo kunnen zij zelf de wandeling maken, maar ook deelnemen aan een stadswandeling onder begeleiding van een gids en zo alles te weten komen over de geschiedenis van de waterpoorten. Daarnaast kan men ook per kajak over de rivier de Berkel onder de Berkelpoort doorvaren en even aanmeren om de Berkelruïne te bezichtigen.

Stats & tags


Zutphen, Gelderland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling