Introductie

De Beurs van Berlage. Tegenwoordig is het de plek in Amsterdam om congressen, exposities en andere evenementen te organiseren. Maar vooral is het de plek waar de Nederlandse architectuur definitief het klassieke bouwen achter zich liet. De Beurs van Berlage geldt als voorloper van het Nieuwe Bouwen en heeft daarnaast de Amsterdamse School doen laten ontstaan als reactie op het strenge ontwerp. De Beurs van Berlage luidt hoe dan ook het begin in van de gloriedagen van de Nederlandse architectuur en staat dan ook niet voor niets in de top 100 van Nederlandse monumenten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En ook de misschien nog wel eervollere vermelding in de lijst van duizend belangrijkste gebouwen uit de twintigste eeuw van de invloedrijke Union Internationale des Architects is meer dan terecht.

Ga naar de website van Beurs van Berlage

Historie en populariteit

De Beurs van Berlage werd gebouwd van 1898 tot 1903. Plannen voor de bouw van een nieuw beursgebouw in de hoofdstad waren er al langer, maar werden om diverse redenen meermaals in de ijskast geplaatst. De Beurs van Berlage heeft uiteindelijk bijna een eeuw dienstgedaan als beursgebouw, zij het de laatste jaren in uitgeklede vorm. Vanaf 1985 kreeg de Beurs van Berlage een publieke en culturele functie. Beste voorbeelden hiervan zijn de tentoonstelling van alle werken van Rembrandt, zij het gereproduceerd, en het burgerlijk huwelijk van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Inmiddels heeft de Beurs van Berlage een grondige restauratie ondergaan.

Locatie

Liefhebbers van de stijl van Berlage kunnen hun hart ophalen in Amsterdam, want naast het beroemde beursgebouw heeft de architect ook elders in de hoofdstad zijn sporen achtergelaten. Een mooi voorbeeld is het Mercatorplein. De Berlageblokken, een wooncomplex in de Indische buurt zijn eveneens het bezoeken waard net als de Berlagebrug over de Amstel die Amsterdam-Zuid met de Watergraafsmeer verbindt.

Programma / activiteiten

Het gehele jaar door worden er in de Beurs van Berlage concerten, congressen, exposities en andere evenementen georganiseerd. Raadpleeg de website van de Beurs van Berlage voor een actueel overzicht van de agenda.

Verder kun je deelnemen aan de rondleiding. Een gids leidt je rond door dit gebouw, dat tegenwoordig gezien wordt als het begin van moderne architectuur in Nederland. Je bezoekt de beurszalen en maakt kennis met de rijke historie en indrukwekkende architectuur die kenmerkend is voor de Beurs. Daarnaast biedt de Beurs van Berlage ook een beklimming van de klokkentoren met wijds uitzicht over Amsterdam aan.
Je kunt je rechtstreeks telefonisch aanmelden bij Beurs van Berlage tijdens kantoordagen en uren via 020 – 530 41 41 of via info@beursvanberlage.nl.

Verder kun je van 15 september 2012 tot en met 13 mei 2013 een tentoonstelling in het teken van Vincent van Gogh bezoeken. Deze expositie genaamd Van Gogh, My Dream Exhibition is alle dagen geopend van 10:00 tot 18:00.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuur, Monumenten

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling