Introductie

De diverse Bevrijdingsfestivals vinden jaarlijks plaats op 5 mei, Dag van de Vrijheid ofwel Bevrijdingsdag. De festivals worden in vrijwel alle provincies van Nederland georganiseerd en zijn gratis toegankelijk. Meer dan tweehonderd artiesten treden op maar liefst veertig podia op. Behalve de vele optredens is er tevens het Plein van de vrijheid en kunnen bezoekers met elkaar in debat gaan over vrijheid. De vele Bevrijdingsfestivals door heel het land, vormen het grootste muziekevenement van Nederland.

Ga naar de website van Bevrijdingsfestivals

Historie en populariteit

De Bevrijdingsfestivals kennen al een lange traditie. Het oudste bevrijdingsfestival vond plaats in 1980 in Haarlem, onder de naam Bevrijdingspop. Ook in Amsterdam en Wageningen werd de vrijheid gevierd met een festival. In 1990 werd besloten om 5 mei als officiële feestdag te erkennen en besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei om te kijken naar de verdere vorming van de festivals. Sinds 1994 heeft iedere provincie een bevrijdingsevenement en vandaag de dag zijn de bevrijdingsfestivals tot het grootste, eendaagse evenement van Nederland uitgegroeid, met in topjaren maar liefst 1 miljoen bezoekers.

Locatie

De Bevrijdingsfestivals vinden in vrijwel alle provincies van Nederland plaats. Omdat de evenementen nagenoeg altijd in een grote stad plaatsvinden, zijn de locaties prima met zowel eigen vervoer al met het openbaar vervoer te bereiken.

Programma / activiteiten

Jaarlijks worden op 5 mei Bevrijdingsfestivals gehouden op diverse locaties in Nederland. Vele honderdduizenden bezoekers staan op 5 mei, Bevrijdingsdag, stil bij hun vrijheid. Op maar liefst 40 podia, treden meer dan 200 artiesten op.

Behalve muziek op de festivals kunnen bezoekers ook in debat gaan met elkaar over vrijheid en gaan de Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter langs de festivals. Dit zijn jaarlijks wisselende artiesten die aandacht vragen voor mensenrechten, onvrijheid en oorlog in de wereld. Daarnaast organiseren organisaties zoals Cordaid Mensen in Nood, War Child, Amnesty International en Vluchtelingen Werk Nederland diverse acties op de Bevrijdingsfestivals.

Stats & tags


Landelijk, Nederland
Evenementen, Mei

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling