Introductie

Een absolute hotspot voor elke bierliefhebber: het Nationaal Biermuseum in Alkmaar. Voor wie alles over bier wil weten, van het brouwproces tot en met de laatste druppel in een glas.

Ga naar de website van Biermuseum

Historie en populariteit

Water, gerst, hop en gist. Een ogenschijnlijk eenvoudig recept, maar wel één dat de wereld heeft doen veranderen. Want waar zouden we zijn zonder een heerlijk biertje. Dat de meest gedronken alcoholische drank ter wereld geëerd wordt met een eigen museum is dan ook meer dan terecht. Dat onze nationale dorstlesser zijn oorsprong vindt in wat nu bekend staat als Iran, dat weten de meeste mensen niet. Reeds zesduizend jaar geleden laafden de toenmalige Mesopotamiërs zich aan het gerstenat. Via Babylon en Egypte kwam het bier ook bij ons terecht en vooral sinds de Middeleeuwen is het vocht niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het Biermuseum geeft de bezoeker een mooi beeld van de ontwikkeling van ons pilsje door de jaren heen.

Locatie

Het Biermuseum is gevestigd in een prachtig onderhouden voormalig pakhuis aan de Houttil, midden in het historisch centrum van Alkmaar. Op slechts een steenworp afstand bevinden zich de wereldberoemde kaasmarkt en zijn eveneens wereldberoemde kaaslopers.

Programma / activiteiten

De beste manier om het museum te bezoeken is in het gezelschap van een groep andere liefhebbers, hetzij collega’s, hetzij vrienden, hetzij clubgenoten. Een biergids vertelt in ongeveer drie kwartier alles wat u altijd al over bier wilde weten. Van geschiedenis tot brouwproces en van wetenswaardigheden tot grappige anekdotes. De rondleiding kan worden afgesloten met een proeverij. Uiteraard is ook de solitaire bierliefhebber welkom. Het Nationaal Biermuseum is geopend van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens de kaasmarkten op vrijdag, tussen 1 april en 2 september, opent het Biermuseum zijn deuren al om 10.00 uur. Op zon- en feestdagen en op Nieuwjaarsdag is het museum dicht.

Stats & tags


Alkmaar, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling