Introductie

Het Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van kunst, cultuur en de Bijbel in een monument vol geschiedenis. Het museum bevindt zich aan de Herengracht in Amsterdam en heeft als doel bezoekers met de verhalen uit de Bijbel kennis te laten maken. Het Bijbels Museum beschikt over stukjes papyrus, kleitabletten en archeologische vondsten, voorwerpen uit het oude Egypte, die hier worden tentoongesteld. Bezoekers maken een boeiende en fascinerende ontdekkingsreis door leven van een van het het meest gelezen en oudste boek.

Ga naar de website van Bijbels Museum

Historie en populariteit

In 1662 zijn de monumentale panden, waar het Bijbels Museum vandaag de dag is gevestigd, gebouwd door Philips Vingboons, een beroemde architect. De eerste bewoner en tevens opdrachtgever was de rijke koopman Jacob Cromhout. Het enige dat nog herinnert aan zijn naam is een krom stuk hout in de gevel. Jacob de Wit, een Amsterdams schilder, bracht in 1718 op verzoek van Jacob Cromhout een plafondschildering in de achterzaal aan.

Locatie

Het Bijbels Museum is sinds 1975 in de twee statige grachtenpanden, de zogeheten Cromhouthuizen gevestigd. In 2000 werden de panden grondig gerestaureerd en kreeg een tweede zolderstuk van Jacob de Wit ‘Apollo en de vier seizoenen’ uit 1750 een plaatsje in de Achterzaal van het voorhuis.

Programma / activiteiten

In beginsel was het museum eigenlijk alleen voor een beperkte groep bezoekers interessant, maar vandaag de dag is het museum ook zeer toegankelijk voor bezoekers met weinig kennis over religie of de Bijbel. Mocht het museum halverwege de jaren 90 circa 15.000 bezoekers verwelkomen, inmiddels is dit aantal al bijna verdrievoudigd.

Het Bijbels Museum is gelegen in het centrum van Amsterdam en zodoende te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het Centraal Station kan men diverse tramlijnen nemen en met de auto kan met parkeren in diverse parkeergarages of in het Transferium naast de A2, waar vandaan de metro genomen kan worden. Het museum is in beperkte mate toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In het Bijbels Museum kunnen bezoekers archeologische vondsten, zoals voorwerpen uit het oude Egypte, religieuze voorwerpen uit de christelijke en joodse traditie en oude modellen van de tempel van Salomo en Herodes bewonderen. Er zijn reconstructies te zien om bezoekers kennis te laten maken met de verhalen uit de Bijbel.

Daarnaast heeft het Bijbels Museum een educatief gevarieerd aanbod voor scholen, zowel voor basis- en voortgezetonderwijs als voor onderwijs voor volwassenen en overige doelgroepen. Er zijn regelmatig kijktochten, workshops, rondleidingen en lezingen. Bovendien zijn de zalen van het Bijbels Museum te huur en zodoende een perfecte locatie voor zakelijke aangelegenheden, diners, feesten, recepties of lezingen.

Stats & tags


Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling