Introductie

Museum Vreeburg is een 17e eeuwse, geheel in oude stijl gerestaureerde stadsboerderij dat dienst doet als streekmuseum. De stijlkamers geven bezoekers een kijkje in de stads- en streekhistorie. Hierin bevinden zich gebruiksvoorwerpen en authentieke meubelen, maar ook klederdracht en speelgoed is hier te zien. De werktuigen kunnen worden bezichtigd in de stallen. Op de bovenverdieping van de boerderij is jaarlijks een wisselende expositie te bewonderen en in de zomer worden op de 10 bekende West-Friese Donderdagen oude ambachten uitgeoefend.

Ga naar de website van Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg

Historie en populariteit

Het boerderijgedeelte van het Museum Vreeburg dat dienst doet als streeksmuseum bevat nog tal van authentieke details en stamt uit de 17e eeuw. Al jaren is in dit gedeelte van alles te zien over de historie. Na verloop van tijd is het museum gaan uitbreiden en in 2008 is het Rijtuigmuseum gereed gekomen. Dit museum staat door middel van een doorgang met de boerderij in verbinding.

Locatie

Het Museum Vreeburg is een geliefd museum voor jong en oud. Vooral de West-Friese Donderdagen trekken ieder jaar weer veel publiek.

Programma / activiteiten

Het Museum Vreeburg is gelegen in de plaats Schagen in de provincie Noord Holland. Goed te bereiken met de auto vanwege de ligging. Het museum is niet alle dagen geopend, maar voor groepen opent zij de de deuren dagelijks op afspraak.

De begane grond van Museum Vreeburg is in boerenstijl ingericht. Hier kunnen bezoekers binnen treden in echte boerenkamers met oorspronkelijke meubelen en gebruiksvoorwerpen. De werktuigen kan men vinden bij de stallen en een graandorsmachine is te zien in miniatuur (schaal 1:4). Op het erf is een hoef- en wagensmidse aanwezig, zodat bezoekers getuigen kunnen zijn het wisselen van hoefijzers bij echte paarden. Op de tien West-Friese Donderdagen kan men de oorspronkelijke functies zien van de authentieke rijtuigen, die netjes opgesteld staan in het Rijtuigmuseum en een videopresentatie toont koetsen en speelwagens die voorbij sjezen.

Er worden diverse tentoonstellingen georganiseerd, waaronder ‘Wintertijd Gezelligheid’ waarin men kennis kan maken met de vroegere winters. Hier staat eveneens een prachtige collectie schaatsen centraal, waarbij ook de Elfstedentocht zeker niet wordt overgeslagen. Voor kinderen is er ook van alles te zien in Museum Vreeburg en tevens zijn er voor hen leuke speurtochten beschikbaar.

Stats & tags


Schagen, Noord-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling