Introductie

De Bolwerksmolen is een van de meest beeldbepalende landmarks van Deventer. Wie een wandeling maakt langs het historische deel van de stad heeft grote kans de wieken van de molen aan de andere kant van de IJssel trots te zien draaien.

Ga naar de website van Bolwerksmolen

Historie en populariteit

De eerste plannen voor de molen dateren uit 1861. Toen kregen de broers Abraham en Frank Elfrink toestemming van de gemeente Deventer voor de bouw van een zaagmolen op het Bolwerk. In 1863 wordt de molen uiteindelijk in gebruik genomen. Inmiddels is de molen meerdere malen gerestaureerd. De laatste restauratie vond plaats in 2006 toen nieuwe roeden werden gestoken. Deze vervingen twee oude Potroeden, die gerekend werden tot het oudste nog draaiende materiaal op dit gebied.

Locatie

De Bolwerksmolen ligt aan de overkant van de IJssel, recht tegenover het historisch centrum van de prachtige Hanzestad Deventer. Veel gebouwen in de Koekstad verkeren mede dankzij voortreffelijk werk van de NV Bergkwartier, een organisatie die zich jarenlang heeft ingezet voor behoud van het historisch karakter van de oude binnenstad, in perfecte staat. Jaarlijks genieten vele miljoenen mensen van de smalle straatjes, de statige huizen met hun rijkelijk gedecoreerde gevels en van de gastvrijheid die van deze Hanzestad de mooiste stad aan de IJssel, en misschien wel van Nederland maakt. Deventer staat bekend als een echte evenementenstad. Jaarlijks terugkerende evenementen als Deventer op Stelten, het Dickens Festijn en de Boekenmarkt trekken stuk voor stuk honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. En de echte Deventer koek is natuurlijk een lekkernij die zijn weerga niet kent.

Programma / activiteiten

De Bolwerksmolen draait op dinsdag en zaterdag. Het is zeer de moeite waard om op een van die dagen een bezoekje te brengen aan de molen. De molenaar zaagt dan niet alleen de stammen die in het grote waterreservoir liggen, maar voert ook allerlei bijbehorende klussen uit zoals zagen slijpen, stammen uit het water takkelen en bomen op de zaagslede vastzetten. En tussen de bedrijven door geeft de molenaar uiteraard uitleg over het vak en de molen.

Stats & tags


Deventer, Overijssel, Nederland
Cultuur, Molens

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling