Introductie

Het Bonnefantenmuseum is het kunstmuseum van de provincie Limburg. In 2007 is het museum onder de titel ‘Rijksmuseum Maastricht’ een samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum Amsterdam.

Ga naar de website van Bonnefantenmuseum

Historie en populariteit

In 1884 werd het museum opgericht als provinciaal museum voor oudheden in de Augustijnenkerk. Het museum is sindsdien vaak verhuisd, onder andere naar het klooster waar het museum zijn naam aan te danken heeft. Dit Limburgse klooster werd in de volksmond namelijk ´couvent des bons enfants´ (klooster van de goede kinderen) genoemd, omdat de kinderen voorbeeldig werden opgevoed door de nonnen. Het klooster kreeg hierdoor al snel de naam Bonnefantenklooster. Het museum is tegenwoordig gevestigd in een opvallend gebouw dat in de jaren negentig van de vorige eeuw is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. In maart 1995 werd het museum op de nieuwe locatie geopend voor het publiek. In 2009 bestond het museum 125 jaar en in dat jubileumjaar wist het 109.000 bezoekers te trekken.

Locatie

Het museum is gevestigd in Maastricht, op een voormalig industrieterrein aan de Maas.

Programma / activiteiten

Bezoekers kunnen in het Bonnefantenmuseum zowel oude als hedendaagse kunst bewonderen. De precieze programmering wisselt. Op de tweede en derde verdieping van het museumgebouw zijn de tijdelijke tentoonstellingen te zien. De wisselende activiteiten worden aangekondigd op de website van het museum. Elke zaterdag en zondag worden er gratis rondleidingen gegeven en elke laatste zondag van de maand kunnen bezoekers het museum ontdekken samen met de directeur. In de entreehal van het museum is een winkel gevestigd met bijzondere cadeautjes. Het museumcafé Ipanema is niet alleen een leuke locatie voor een lunch aan de Maas, maar ook voor borrels, bijeenkomsten en recepties.

Stats & tags


Maastricht, Limburg, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling