Introductie

Het merendeel van de inwoners van het Zuid-Hollandse plaatsje Boskoop verdient zijn geld in de boomkwekerij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in Boskoop het Boomkwekerijmuseum gevestigd is. In dit museum komen bezoekers meer te weten over de geschiedenis van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen. Niet alleen de boomkwekerij in Boskoop komt aan bod, maar ook de ontwikkeling van de sector in heel Nederland. Nergens anders in Nederland vindt u een museum dat geheel gewijd is aan de boomkwekerij. Bezoekers kunnen oude gereedschappen bewonderen, een kijkje nemen in een vroegere boomkwekerswoning en natuurlijk ook vele planten en bomen bekijken.

Ga naar de website van Boomkwekerijmuseum

Historie en populariteit

In 1974 werd de Stichting Boomkwekerijmuseum Boskoop opgericht. De stichting veranderde haar naam later in de Stichting Boomkwekerij Museum, omdat de stichting door het hele land werkzaam is. De stichting heeft als doel om de geschiedenis van de boomkwekerij in Nederland te behouden en te delen aan de hand van een bibliotheek, een historische tuin en het Boomkwekerijmuseum. Sinds 2004 mag het Boomkwekerijmuseum zich een officieel geregistreerd museum noemen. In 2010 werd de registratie verlengd tot 2015. Het museum kan rekenen op de steun van maar liefst 75 vrijwilligers. Zelfs het bestuur van de stichting zet zich vrijwillig in. Sinds april 2010 beschikt het museum over een nieuw documentatiecentrum met onder meer vakliteratuur, foto’s en catalogi.

Locatie

Het Boomkwekerijmuseum is toepasselijk gelegen in Boskoop, in twee historische panden. Bij het museum zijn slechts enkele parkeerplaatsen. Als deze parkeerplaatsen bezet zijn, kunt u uw auto kwijt aan de Overslag of op de Valkenburgerlaan, op zo’n 100 tot 200 meter lopen van het museum. Voor elektrische fietsen zijn er oplaadpunten beschikbaar.

Programma / activiteiten

De vaste collectie van het Boomkwekerijmuseum bestaat onder meer uit gereedschappen en werktuigen die boomkwekers in het verleden gebruikten bij hun werkzaamheden. Daarnaast is het museum in het bezit van uitgebreide documentatie en prenten die een goede indruk geven van de geschiedenis van de boomkwekerij. Aan het museum grenst een woning waar rond 1900 een boomkweker woonde met zijn gezin. U kunt niet alleen de bedsteden zien waar de gezinsleden in sliepen, maar ook hun meubelen en allerlei voorwerpen die in het huishouden werden gebruikt. Water haalde het gezin uit een put. In de tuin vindt u verschillende planten en bomen, waaronder aardbeienplanten, azalea’s en buxussen. Voor kinderen is er een speurtocht beschikbaar en voor groepen kunnen er speciale arrangementen worden georganiseerd waarbij een bezoek aan het museum bijvoorbeeld gecombineerd kan worden met een rondvaart of een wandeling.

Stats & tags


Boskoop, Zuid-Holland, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling