Introductie

In de Borg Verhildersum vindt u de sporen terug van de vroegere bewoners. De borg zelf dateert vermoedelijk uit de veertiende eeuw, maar het grootste deel van de huidige inrichting stamt uit de negentiende eeuw. De borg ligt op een prachtig landgoed, waar u gerust een aantal uurtjes door kunt brengen. Na een bezoek aan de borg kunt u zich vermaken in het koetshuis, dat tegenwoordig gebruikt wordt als tentoonstellingsruimte. Ook kunt u een kijkje nemen in het Boerderijmuseum, waar u alles te weten komt over het boerenleven in de tijd voor de mechanisatie van de landbouw. Op het landgoed vindt u daarnaast ook een boomgaard en een prachtige stijltuin, die is aangelegd volgens het principe van de gulden snede.

Ga naar de website van Borg Verhildersum

Historie en populariteit

De vroegste vermelding van de Borg Verhildersum dateert uit de veertiende eeuw. Men vermoedt dat de naam van het gebouw afkomstig is van Ver(vrouw) Hilde(rt), maar het is niet bekend wie deze vrouw is geweest. Het stenen gebouw werd door tegenstanders uit Groningen aangevallen en vernietigd, maar na 1514 werd Verhildersum weer opgebouwd. De woning is lange tijd in het bezit geweest van de familie Onsta. Door de eeuwen heen is de woning verschillende keren uitgebouwd, en werden delen van het gebouw ook weer afgebroken nadat ze in verval waren geraakt. In 1821 werd de borg gekocht door Hendrik van Bolthuis, die de borg na zijn dood naliet aan zijn dochter en haar man, advocaat Hendrik Frima. Verhildersum bleef vervolgens in het bezit van de familie Frima, totdat de gemeente Leens het in 1953 kocht.

Locatie

Het landgoed Verhildersum ligt in het dorp Leens in Noord-Groningen, een regio met vele musea, mooie tuinen en historische borgen. Het landgoed is goed te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Vanuit Groningen of Winsum kunt u bus 65 naar Zoutkamp nemen en uitstappen bij halte Verhildersum of Welgelegen.

Programma / activiteiten

Wie de sfeer van het vroegere boerenleven in Groningen echt wil proeven, kan gerust een flink deel van de dag reserveren voor een bezoek aan het landgoed Verhildersum. In de borg zelf kunt u allerlei voorwerpen uit de negentiende eeuw bekijken, in het koetshuis kunt u regelmatig terecht voor het bezoeken van een tentoonstelling en ook het arbeidershuisje is toegankelijk voor het publiek. Wilt u even tot rust komen? Bij mooi weer kunt u heerlijk ontspannen in de prachtige tuinen of een wandeling maken door de boomgaard. Raadpleeg voorafgaand aan uw bezoek de agenda op de website van Verhildersum voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen. Houdt u van streekproducten? Dan kunt u uw bezoek het beste plannen op de derde zaterdag van de maand, als de streekmarkt geopend is. De toegang tot deze markt is gratis.

Stats & tags


Leens, Groningen, Nederland
Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling