Introductie

Ooit waren er plannen om hier de stadsschouwburg te vestigen. En de reden laat zich raden. Want natuurgebied het Bossche Broek ligt op een steenworp afstand van het prachtige historische centrum van ’s-Hertogenbosch. Maar gelukkig hebben vereende krachten een bestuurlijke dwaling kunnen voorkomen en is het natuurgebied behouden gebleven voor de Bosschenaren. En daarmee heeft de hertogstad een uniek stuk natuurgebied direct ten zuiden van de omwalling van de stad.

Ga naar de website van Bossche Broek

Historie en populariteit

Het Bossche Broek vindt zijn oorsprong in de Tachtigjarige Oorlog. In die periode werd de stad ook wel Moerasdraak genoemd. Dit vanwege de ligging bij een moeras die de inneembaarheid van de stad lastig, zo niet onmogelijk maakte. Toch lukte het de Spanjaarden in 1579 wel. Pas vijftig jaar later was het Frederik Hendrik, die met behulp van droogmaker Leeghwater, die de stad weer onder Nederlands gezag bracht. Door het dijkenstelsel dat Leeghwater aan had gebracht ontstond het Bossche Broek.

Locatie

Het Bossche Broek is, mede vanwege zijn fantastische ligging, een prima plek om de hectiek van het centrum voor eventjes te ontvluchten. Maar hoe mooi het natuurgebied ook is, de echte schoonheid van ’s-Hertogenbosch is toch echt datzelfde historische centrum. De stad herbergt meer dan vijfhonderd Rijksmonumenten. Bezoekers worden dus echt terug in de tijd geworpen. Zeker wanneer ze aan de voet van de imposante Sint-Jan staan. De Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist, zoals het absolute hoogtepunt van de Brabantse gotiek voluit heet, staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten. En een ieder die oog in oog staat met het prachtige gebouw begrijpt waarom. Maar ’s-Hertogenbosch is meer, veel meer. Met het Jheronimus Bosch Art Center, het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch heeft de stad een aantal topmusea in het bezit. Daarnaast is de stad een echte evenementen- en theaterstad.

Programma / activiteiten

Het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd in het Bossche Broek. Op de website staat de activiteitenkalender waarop het meest actuele overzicht aan activiteiten te vinden is.

Stats & tags


Den Bosch, Noord-Brabant, Nederland
Dieren & Natuur, Natuur

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling