Introductie

Botanische tuin Jochum Hof is een oude paterstuin met oude kloostermuren, schuurhuis, grand café, theetuin herbergt nog veel meer moois: ontdek de Kruidentuin, Heemtuin, Landhuistuin en alle andere tuinen.

Ga naar de website van Botanische tuin Jochum Hof

Historie en populariteit

Daar waar nu de Botanische tuin is, stond omstreeks 1799 een kapitale villa. Pater Peter Jochum startte in 1933 met de aanleg van de tuin. Hier gaf hij biologieles aan leerlingen van de priesteropleiding. Het opleidingscentrum was tot in de twintigste eeuw gehuisvest in het verbouwde landhuis. Zendelingen van over de hele wereld namen zaden mee voor de pater, wat heeft geresulteerd in een collectie van oude bijzondere bomen. Een Stichting die de tuin in 1971 overnam, vernoemde deze naar de pater. De Heemtuin en de Kruidentuin stammen uit 1973. Vijf jaar later werd de Tiglientuin aangelegd. De Landhuistuin is het oudste gedeelte en wordt omsloten door originele kloostermuren. Hier staan monumentale bomen en een wagenschuur van omstreeks 1800. De planten in de mediterrane kas zijn tot twee keer toe gesneuveld: in 1993 en 1995. Beide keren door overstroming.

Locatie

Ten zuiden van Venlo ligt in het plaatsje Steyn de Botanische tuin Jochum Hof. Kom je met de fiets, dan stap je makkelijk de Maas over met de Maashopper. Met de auto is de paterstuin uitstekend te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Ook met de auto kun je gebruik maken van een veerpont. Kom je liever met het openbaar vervoer? Dat kan: de bus stopt op vijf minuten loopafstand.

Programma / activiteiten

Botanische tuin Jochum Hof is een prachtige en veelzijdige oude tuin. Het bestaat uit een Heemtuin, Kruidentuin, Tiglientuin, Geurtuin, Landhuistuin, Rotstuin, mediterrane kas, grand café en een theetuin. Degene die alles wil weten over de planten, aanleg en geschiedenis, kan een rondleiding boeken. Een groep voor de rondleiding bestaat uit maximaal 12 personen en de wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Botanische tuin Jochum Hof is van medio april tot eind september open van dinsdag tot en met zondag. In wintermaanden en het vroege voorjaar is de paterstuin open van donderdag tot en met zondag. Op vertoon van je entreebewijs ontvang je een consumptie in het Theehuis. Bij Jochum Hof worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, filmfestival, markten, verhalendagen en concerten.

Stats & tags


Steyl, Limburg, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling