Introductie

Bijzondere hortus met monumentenstatus: de Botanische Tuin Kerkrade. Engelse landschapstuin met theehuis, winkeltje en gezellig terras.

Ga naar de website van Botanische Tuin Kerkrade

Historie en populariteit

De Botanische tuin in Kerkrade is in 1938 ontworpen door John Bergmans. De speeltuin dateert van 1945. Vijf jaar later stond de naastgelegen parochie een stuk grond af. In datzelfde jaar, 1950, werd er een paviljoen geschonken. Dat doet tegenwoordig dienst als theehuis. De rots- muurtuin werd in 1962 afgebroken en verplaatst. Dit omdat het kledingbedrijf wat gevestigd was op de tuin mogelijk ging uitbreiden. Tot de jaren zestig waren de Staatsmijnen eigenaar van de tuin. Met de sluiting van de kolenmijn, werd ook de Botanische Tuin Kerkrade afgestoten. Sinds 1972 is de gemeente Kerkrade eigenaar van het geheel. De Stichting Botanische Tuin Kerkrade nam op 11 oktober 1973 het beheer voor haar rekening. Sinds 1998 mag de hortus de naam Provinciaal Monument dragen. In november 2000 is dit opgewaardeerd tot Rijksmonument.

Locatie

Botanische Tuin Kerkrade ligt in Limburg, ten zuiden van Landgraaf. Met de auto is de tuin prima te bereiken. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. vanaf de dichtstbijzijnde bushalte loopt in nog geen tien minuten naar de hortus. u kunt een bezoek aan de tuin combineren met een dagje stad. Binnen drie kwartier bent u in het Duitse Aken of het historische Maastricht. Onderweg naar Maastricht kunt u uitstappen bij Valkenburg.

Programma / activiteiten

In de anderhalve hectare grote Botanische Tuin Kerkrade staan zo’n 195 plantenfamilies. De Tuin valt onder de Niet-Universitaire botanische tuinen. Wel verzorgt de Botanische Tuin Kerkrade op een professionele wijze educatie op het gebied van natuur en milieu. De plantentuin bestaat uit een Engelse landschapstuin, een theehuis, terras en een winkeltje. Elk seizoen is een bezoek waard. Door de tuin beeldende kunst van Limburgse kunstenaars. De expositie wisselt regelmatig en op zondagen zijn de kunstenaars regelmatig aan het werk in de hortus. In de tuin zelf een bijzondere plantenverzameling en een kas met vetplanten, cactussen en andere warmteminnende planten. Verder is de hortus regelmatig het decor van Fairs en andere evenementen. Bijzonder is dat de Botanische Tuin Kerkrade een monumentenstatus heeft. Tijdens het Museum Weekend is de hortus op zondag dan ook geopend.
De Botanische Tuin Kerkrade is het gehele jaar dagelijks geopend, behalve op zaterdag. Van oktober tot en met maart ook op zondag gesloten.

Stats & tags


Kerkrade, Limburg, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling