Introductie

De verschillende tuinen, biotopen en de grote collectie bijzondere planten, maken de Botanische Tuinen tot een lustoord voor plantenliefhebbers.

Ga naar de website van Botanische Tuinen Utrecht

Historie en populariteit

Deze universitaire tuin bestaat sinds 1639. Hiermee is de Botanische Tuin een van de oudste onderzoekstuinen in Nederland. De onderwijstuin werd gebruikt door medicijnenstudenten van Universiteit Utrecht. In 1723 werd de tuin naar de Nieuwegracht verplaatst, waar meer ruimte was. In de veertig jaar die volgden, werd er flink uitgebreid. Er verrezen een oranjerie voor kuipplanten, een tropische plantenkas, een oranjerie voor exotische bomen en de tuin werd vergroot. In 1920 het Cantonspark in Baarn in beheer van de Universiteit. In de loop van de twintigste eeuw kwamen er locaties bij. Fort Hoofddijk in Utrecht herbergt tegenwoordig het merendeel van de universitaire plantencollectie. Het fort stamt uit 1879 en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Net als vier eeuwen terug wordt de tuin gebruikt door studenten voor onderzoek. De huidige onderzoekstuin beslaat een oppervlakte van 7 hectare.

Locatie

De Tuinen liggen in Utrecht en zijn goed bereikbaar.

Programma / activiteiten

Botanische Tuinen utrecht is onderverdeeld in een rotstuin, thematuin, systeemtuin, diertjestuin, het Buitenfort en de (sub) tropische kassen. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd, zoals workshops, knutseldagen, rondleidingen, plantenkoopdagen, kinderspeurtochten en nog meer. De rotstuin is aangelegd met meer dan 2100 ton rots. Er zijn verschillende biotopen, waardoor het plantenaanbod divers is. Wie ’s zomers door de rotstuin loopt, ziet bloeiende Zonnedauw, Veenpluis en een rijk assortiment aan Primula’s. In de systeemtuin de oudste planten van de onderzoekstuin en u vindt hier veel bijzondere bloeiende vaste planten. De thematuin is verdeeld in 17 thema’s die allen een beroep doen op uw zintuigen. Kleine dieren zoals libelles, kikkers, vlinders en bijen voelen zich thuis in de diertjestuin. In de kassen staan orchideeën, exotische planten, kuipplanten en tropische klimmers. Inheemse planten groeien op het Buitenfort. De Botanische Tuinen zijn van maart tot en met november dagelijks geopend.

Stats & tags


Utrecht, Utrecht, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling