Introductie

Wageningen University & Research centre (Wageningen UR) heeft twee botanische tuinen: Belmonte en De Dreijen. Beide tuinen zijn niet alleen interessant voor onderzoekers en studenten van de universiteit, maar zeker ook voor wandelaars en natuurliefhebbers. De toegang tot de tuinen is gratis. In de botanische tuinen vindt u vele bijzondere planten en bomen die deels gebruikt worden voor het onderwijs en de wetenschap. Bezoekers kunnen hier ideeën opdoen voor hun eigen tuin en genieten van het prachtige uitzicht over de Nederrijn. De tuinen zijn in alle seizoenen een bezoek meer dan waard. Wilt u voor uw bezoek weten welke planten en bomen er bloeien? Op de website van de botanische tonen kunt u een handige bloeikalender raadplegen.

Ga naar de website van Botanische Tuinen Wageningen Universiteit

Historie en populariteit

Om het onderwijs van de Wageningse Rijkstuinbouwschool te ondersteunen, mocht de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken in oktober 1896 een proeftuin openen. De proeftuin bestond uit een groentetuin, een bloemisterij, een fruittuin en een kleine boomkwekerij en was ontworpen door de tuinarchitect Springer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er helaas veel schade aangericht in de tuin. Na de oorlog werd de tuin opgeknapt, mede met dank aan schenkingen van andere tuinen, en in 1945 kreeg de botanische tuin een nieuwe naam: De Dreijen. Om de tuin uit te kunnen breiden, kocht de Landbouwuniversiteit (tegenwoordig: Wageningen UR) na de oorlog bovendien de botanische tuin Belmonte, die tot die tijd in het bezit was van een adellijke familie. Beide tuinen staan nu bekend als de botanische tuinen van Wageningen UR.

Locatie

De botanische tuinen van Wageningen UR bevinden zich allebei aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. De Dreijen heeft bovendien een tweede ingang aan de Arboretumlaan 4. U kunt uw auto parkeren in een van de vakken aan de Generaal Foulkesweg. Wie met het openbaar vervoer komt, kan de bus nemen richting het busstation van Wageningen en uitstappen bij halte Diedenweg voor de tuin Belmonte (ongeveer 8 minuten lopen) of halte Arboretumlaan voor tuin De Dreijen (ongeveer 4 minuten lopen).

Programma / activiteiten

Op alle dagen van de week zijn de botanische tuinen van Wageningen UR gratis toegankelijk tussen 08.00 en 20.00 uur. De tuin Belmonte (‘mooie berg’) ligt op de Wageningse Berg en biedt een adembenemend uitzicht over een uniek landschap. Als u geluk heeft en het is helder weer, dan kunt u misschien zelfs Nijmegen zien liggen. In de tuin vindt u onder meer magnolia’s, toverhazelaars en linden. In de nabijgelegen tuin De Dreijen kunt u bijvoorbeeld sneeuwklokjesbomen, maretakken en mammoetbomen bewonderen. Wilt u graag rondgeleid worden door de tuinen? Neem dan contact op met ‘t Gilde Wageningen voor een architectuurrondleiding of IVN Gelderland voor een natuurrondleiding.

Stats & tags


Wageningen, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling