Introductie

Bij het woord poffers zullen de meeste mensen denken aan de kleine pannenkoekjes die we eten met boter en poedersuikers. Maar poffers zijn ook een eeuw lang een kenmerkend onderdeel geweest van de Brabantse klederdracht. De opvallende mutsen, prachtig afgewerkt met kant, sierrand en linten, werden vooral gedragen in de periode tussen 1870 en 1940. De hoofdbedekking is dan ook met enige regelmaat te bewonderen in de prachtige meesterwerken van Vincent van Gogh, die in 1884 en 1885 in het Brabantse Nuenen leefde en schilderde. Vooral het portret van een boerin met witte kap is wereldberoemd geworden. Maar om een echt goed beeld te krijgen van deze bijzondere klederdracht hoef je niet naar het Kröller-Müller of naar het Van Gogh Museum toe, maar kun je beter naar Museum Brabant Goedgemutst in Boxtel gaan. Hier vind je een bijzondere collectie kledingstukken, allemaal in perfecte, originele staat.

Ga naar de website van Brabant Goedgemutst

Historie en populariteit

Voor het ontstaan van Brabant Goedgemutst moeten we terug naar 1970, als Ans van den Bosch-van Dillen een klein broderiemutsje in haar bezit krijgt. Gefascineerd door fijnheid van materiaal en vakkundigheid waarmee het mutsje in elkaar is gezet raakt ze in de ban van de mutsen. Tot een museum komt het echter pas in 2008. Een jaar eerder heeft de Brabantse ondernemer Bernard Vekemans de totale collectie van Van den Bosch overgenomen, om het erfgoed op die manier te bewaren voor volgende generaties.

Locatie

Brabant Goedgemutst staat in Boxtel. Maar het is zeker niet het enige museum in de Brabantse plaats. Zo laat Oertijdmuseum ‘De Groene Poort’ een verzameling zien van bijzondere geologische vondsten. Topstuk in het museum is skelet van een 23 meter lange Brachiosaurus. In ‘De Kleine Aarde’ staat duurzaam leven centraal en het ‘Wasch- en Strijkmuseum geeft de geschiedenis van het wassen en strijken weer. Genoeg te doen dus in Boxtel op cultureel gebied.

Programma / activiteiten

Het museum is geopend op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het museum eveneens op afspraak geopend. Entree is inclusief een persoonlijke rondleiding en koffie of thee.

Stats & tags


Boxtel, Noord-Brabant, Nederland
Ambachtsmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling