Introductie

Het openluchtmuseum Brabants Museum Oud Oosterhout neemt bezoekers mee terug naar het begin van 1900. Het museum geeft een beeld van het wonen en werken in het Brabantse stadje rond deze tijd. Het museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Het binnenmuseum toont authentieke historische ruimtes met inrichtingen uit 1900, zoals een snoepwinkel, een drukkerij en een woonkamer. Daarnaast is er een tentoonstelling en een Vlaamse schuur met gereedschappen en landbouwwerktuigen uit vroegere jaren. Het miniatuurpark is gemaakt van maquettes. Ook voor kinderen is het Brabants Museum Oud Oosterhout een leuk uitje, want voor hen zijn er speurtochten uitgezet en zij kunnen deelnemen aan typische Oudhollandse spelen.

Ga naar de website van Brabants Museum Oud Oosterhout

Historie en populariteit

Architect Frans van der Leeuw is de grondlegger van Brabants Museum Oud Oosterhout. Hij heeft met medewerking van lokale aannemers en een aantal vrijwilligers het openluchtmuseum tot stand gebracht. Het miniatuurpark anno 1900 ontstond aan de hand van diverse boekjes, ansichtkaarten en foto’s over het oude Oosterhout. Hij wilde hiermee laten zien hoe mensen vroeger leefden en werkten. De poorten van het museum werden geopend op 20 mei 1993 en het geheel van het Brabants Museum Oud Oosterhout beslaat een oppervlakte van ongeveer 10.000 m2 en mag jaarlijks bezoekers van alle leeftijden verwelkomen.

Locatie

Brabants Museum Oud Oosterhout is gelegen in Oosterhout, provincie Noord Brabant. Het museum is goed met de eigen auto te bereiken en parkeren is gratis. Ook met het openbaar vervoer kan men het museum prima bereiken. Vanaf het NS Station Breda rijden bussen.

Programma / activiteiten

Het Brabants Museum Oud Oosterhout beschikt over een binnenmuseum, waarin is te zien hoe er werd geleefd en gewerkt in de periode van 1900 tot 1950. Zo is er een ruimte met oude drukpersen, een oud Hollands snoepwinkeltje en een ruimte met oude ambachten. Er worden demonstraties gegeven, wanneer de oude ambachten in werking worden gezet. Daarnaast beschikt het museum over een buitenmuseum, waar het stadje Oosterhout uit de jaren 1900 in miniaturen, op schaal 1:20 prachtig is nagebouwd.

Kinderen kunnen gebruik maken van de diverse Oudhollandse spelen, zoals kegelen, steltlopen en hoepelen en zij kunnen zich op een boeiende leuke manier vermaken door deel te nemen aan een speurtocht.

Het Brabants Museum Oud Oosterhout beschikt eveneens over een restaurant voor een klein hapje en een drankje.

Stats & tags


Oosterhout, Noord-Brabant, Nederland
Musea, Openluchtmusea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling