Introductie

De parel van het zuiden is slechts één van de vele bijnamen van Breda. Een passende bijnaam overigens, want de bosrijke omgeving in combinatie met het prachtige en vooral levendige historische stadscentrum maken van de Brabantse stad een prettige toeristische bestemming.

Ga naar de website van Breda

Historie en populariteit

De historie van Breda begint omstreeks 1125, wanneer Breda voor het eerst vermeld wordt in een document. Ruim honderd jaar later krijgt de stad stadsrechten en ontwikkelt Breda zich verder. De stad heeft een patent op bezettingen en belegeringen, maar wordt evenzoveel maal heroverd. Waarbij het meest bijzondere verhaal toch wel de list met het turfschip is, vergelijkbaar met het Paard van Troje. Soldaten van de Republiek laten zich inschepen op een turfschip, dat vanwege de frequente bezoeken aan Breda niet meer gecontroleerd wordt door de Spanjaarden. Die zelfde Spanjaarden worden compleet overrompeld door de soldaten en vluchten of worden gevangen genomen. Halverwege de negentiende eeuw, wanneer ook Nederland kennis maakt met de Industriële Revolutie, kent Breda, evenals de andere Brabantse steden een onstuimige groei. Het accent van de industrie lag in Breda echter niet op textiel, maar op ijzergieterij, voedingsmiddelen en bier.

Bezienswaardigheden

Breda kent een groot aantal bezienswaardigheden. Met 473 Rijksmonumenten geeft de stad nog een mooi beeld van hoe het leven vroeger was. Dit beeld is ook te zien in de vele musea die de stad rijk is. Musea die vertellen over het roemrijke verleden van Breda zijn het Breda’s Museum, Begijnhof Breda Museum, Generaal Maczek Museum en het Museum Oorlog en Vrede Breda. Andere leuke musea zijn onder andere het Bierreclame Museum en het NAC Museum.

Evenementen

Breda kent een groot aantal jaarlijks terugkerende evenementen. Op muzikaal gebied zijn dat het Breda Jazz Festival, Breda Best, Dancetour Breda en de Valkenburgconcerten. Breda Jazz trekt op Hemelvaartdag en het weekend erna maar liefst 250.000 bezoekers. Minder bezoekers, maar daarom zeker niet minder van kwaliteit is Breda Barst, het enige popfestival van Breda. Liefhebbers van elektronische beatmuziek kunnen hun danspasjes laten zien tijdens de Dancetour, een door Nederland rondtrekkend circus dat ook Breda aandoet. De Valkenburgconcerten worden meerdere dinsdagen per jaar georganiseerd en bieden een podium aan bekende Nederlandse en Vlaamse artiesten uit diverse genres. Maar het belangrijkste evenement is ook in Breda natuurlijk carnaval. Gedurende de carnavalsdagen stopt het openbare leven in Kielegat en wordt er uitbundig gevierd. Andere festivals zijn het International Film Festival Breda, het Graphic Design Festival Breda, Breda Photo en de Cultuurnacht.

Stats & tags


Breda, Noord-Brabant, Nederland
Steden

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling