Introductie

Een van de oudst bewaard gebleven buitenplaatsen ligt in het Gelderse dorpje Angerlo. Buitenplaats de Bingerden, gelegen aan wellicht de mooiste rivier van Nederland, de IJssel, is al drie-en-een-halve eeuw in het bezit van dezelfde familie. Een familie met groene vingers, want de tuinen van Bingerden behoren tot de meest spectaculaire van ons land. Waarbij vooral de oude taxushagen zeer tot de verbeelding spreken. Helaas is het buiten de jaarlijkse internationale Kwekerijdagen beperkt mogelijk om de tuinen te bezoeken. Alleen groepen van minimaal vijftien personen kunnen van mei tot eind juni een afspraak maken voor een privébezoek. Maar dan word je wel rondgeleid door de vrouw des huizes zelf.

Ga naar de website van Buitenplaats de Bingerden

Historie en populariteit

De familiegeschiedenis van Buitenplaats de Bingerden gaat terug tot 1660. De historie van de plek zelf brengt ons nog een paar eeuwen verder terug in de tijd, naar 970 om precies te zijn. Dan wordt Bingerden voor het eerst in de schriften teruggevonden als een versterkte boerderij met gracht. Helaas is het oorspronkelijke huis door de Duitse bezetter aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in brand gestoken. Het huis is wel weer herbouwd, zij het kleiner dan de oorspronkelijke bebouwing.

Locatie

Buitenplaats de Bingerden ligt in het Gelderse Angerlo, niet ver van Arnhem en Velp. Liefhebbers van tuinen die in Bingerden voor een gesloten deur komen te staan kunnen wellicht hun geluk beproeven bij de kwekerij Overhagen in Velp of bij kwekerij Oudolf in Hummelo. Ook de tuinen van de Wiersse in Vorden worden van harte aanbevolen door de vrouw des huizes evenals de tuinen van Kasteel Middachten in De Steeg. Angerlo ligt daarnaast onder de rook van het pittoreske IJsselstadje Doesburg. Het stadje staat bekend om zijn mosterd, dat er al sinds eind vijftiende eeuw geproduceerd wordt. Een speciaal mosterdmuseum vertelt het verhaal van de Doesburgsche mosterd. Maar ook naast de mosterd kent het Hanzestadje, dat in 1237 stadsrechten kreeg, een rijke historie. De vele Rijksmonumenten zijn hier een stille getuige van.

Programma / activiteiten

De Internationale Kwekerijdagen zijn de kans om kennis te maken met de tuinen van Bingerden, maar ook de bijzondere collecties die nationale en internationale kwekers hier laten zien aan het publiek maken het de moeite meer dan waard om Buitenplaats de Bingerden te bezoeken. De Kwekerijdagen vinden meestal halverwege de maand juni plaats.

Stats & tags


Angerlo, Gelderland, Nederland
Dieren & Natuur, Tuinen

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling