Introductie

Een mooie locatie is het halve werk moeten ze gedacht hebben bij het Chabot Museum in Rotterdam. En een mooie locatie is het. Het Chabot Museum is namelijk ondergebracht in een van Nederlandse mooiste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen, de markante witte villa aan het Museumpark in de havenstad. Maar niet alleen de locatie spreekt tot de verbeelding, ook de collectie die in de villa tentoongesteld wordt is zeer bijzonder te noemen. Twee prima redenen dus om het Chabot Museum met een bezoekje te vereren.

Ga naar de website van Chabot Museum

Historie en populariteit

Het Chabot Museum is sinds 1993 gevestigd op de huidige locatie. Voor die tijd was een collectie van het werk van Chabot op afspraak te bezichtigen. Het was het echtpaar Grootveld, twee echte Chabot verzamelaars, die het idee hadden een Chabot Museum op te richten op de huidige locatie. Zij namen hiervoor ook de collectie van 26 schilderijen van Chabot uit de periode 1940-1945 over van mevrouw Tol, die tot dan toe het privémuseum beheerde.
Het museum toont niet alleen werk van Chabot, maar ook andere internationale kunstenaars, vaak wel in combinatie met Chabot. Er moet natuurlijk een inhoudelijke verwantschap zijn. Op dit moment is er zelfs niet één schilderij van Chabot te zien in het museum. Ze hebben nu een mooie tentoonstelling van Klaas Gubbels. Vanaf 23 oktober tonen ze weer Chabot: in de jubileumtentoonstelling ‘de Jaargetijden’ zijn de door velen geliefde landschappen van Chabot te zien.

Locatie

De markante witte villa waarin de werken van Chabot tentoongesteld staan is een ontwerp van de architecten Baas en Stokla. Baas zelf heeft jaren gewerkt bij het gerenommeerde Rotterdamse architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt, dat onder meer bekend is geworden van de Van Nelle Fabriek en het stadion van de Rotterdamse voetbalclub Feijenoord, de Kuip. Baas zelf liet de uitvoering van de bouw over aan zijn collega Stokla, omdat hijzelf druk was met de uitvoering van de bouw van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Aan de andere kant van het Museumpark is het Museum Booijmans van Beuningen gevestigd. En ook de Kunsthal Rotterdam en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zijn in de buurt gevestigd en kunnen met een bezoek aan het Chabot gecombineerd worden.

Programma / activiteiten

De werken van Chabot worden in wisselende samenstelling getoond, samen met werken van andere kunstenaars. Dit om een bezoek aan het museum dat gewijd is aan het leven van één kunstenaar interessant te houden, elk bezoek weer.

Stats & tags


Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
Kunstmusea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling