Introductie

Een museum geheel gewijd aan het leven van Jan Amos Komensky, beter bekend als Comenius. Een leven in dienst van de kerk en de roerige politieke omstandigheden in het Europa van begin zeventiende eeuw maken dat het verhaal van deze beroemde Tsjechische geleerde meer dan interessant is om over te vertellen. En dat doet het Comenius Museum dan ook graag.

Ga naar de website van Comenius Museum Mausoleum

Historie en populariteit

Comenius werd geboren in 1592. Precies driehonderd jaar later, ter gelegenheid van de herdenking van zijn geboortedag, werd het Comenius Museum opgericht. Begonnen als een bescheiden vaste expositie op de zolderkamer van het Raadhuis van Naarden, groeide het museum via het Spaanse Huis aan de Turfpoortstraat uit tot het museum dat het nu is aan de Kloosterstraat. De huidige locatie geeft eveneens toegang tot het naastgelegen mausoleum.

Locatie

Het museum bevindt zich in Naarden. Naarden is een prachtige vestingstad en een bezoek aan het Comenius Museum kan dan ook prima worden gecombineerd met een bezoek aan Naarden. Talloze bezienswaardigheden zoals de vesting zelf, maar ook de Grote kerk, de stadspoorten, de bastions en de ravelijnen, het eerder genoemde Spaanse Huis en het prachtige stadhuis, maken van een wandeling door het stadje een heerlijke dagje uit. Maar ook het nabijgelegen natuurgebied het Naarderbos geldt als een bijzondere plek om te recreëren.

Programma / activiteiten

De bijzondere expositie ‘Vivat Comenius’, het leven van Comenius, vertelt het verhaal van het leven de Tsjechische theoloog, filosoof, pedagoog en politicus. Acht panelen, een videopresentatie en een aantal themavitrines geven de bezoeker een beeld van de veelzijdigheid van Comenius in al zijn vakgebieden. Daarnaast organiseert het Comenius Museum ook altijd boeiende en interessante wisselende exposities die van alles vertellen over het denken en doen van deze Tsjechische wijsgeer. Het mausoleum is tussen 1934 en 1937 in opdracht van de Tsjechische regering door een aantal befaamde kunstenaars uit het geboorteland van Comenius ingericht.

Stats & tags


Naarden, Noord-Holland, Nederland
Cultuurhistorische Musea, Musea

Overige informatie

Geen openingstijden opgegeven

Reacties & ervaringen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geplaatst. Geef een beoordeling!

Schrijf een beoordeling